СУ"Отец Паисий" свети за Деня на народните будители

Стотици са радетелите за просвета и книжнина, за свободен български дух, крепители на българщината, хора на знанието и науката. Строят църкви, читалища, училища, в които се проповядва българската култура. Издигат храма на българщината в човешките души. Не работят за слава и пари, а в полза на народа си. Не воюват с оръжие, а с огнено слово. Радеят за отечеството ни. Имат една грижа: да пребъде българското…“

Това са само част от думите, които звучаха в Актовата зала на СУ „Отец Паисий“ в навечерието на 1-ви ноември - Деня на народните будители. С тържествена програма паисиевци почетоха именити български просветители, заемащи достойно място в празничния ни календар.

В тяхна чест звучаха групови и индивидуални изпълнения на музикалните таланти в училището: вокална група „Звънче“; празничен рецитал на ученици от VI А клас, Йоанна Точкова - VI В - пиано, Иван Белев – VIII Б клас - гайда, Илиана Терзиева – X В клас – пиано, Паулина Карачомакова - X В клас – пиано, Волкан Хайрула – X Б клас – китара. Водещи на тържеството бяха: Мария Павлова, Никол Вълчева, Гергана Димитрова от IX A клас. Видеооператор на проявата бе Атанас Янков от IX A клас.

Събитието бе организирано и проведено от МО „Изкуства“ и МО „БЕЛ“: Евгения Пейкова - старши учител по музика, Станка Стамова – старши учител по БЕЛ, прогимназиален образователен етап, Звезделина Гечева – старши учител по БЕЛ, гимназиален образователен етап.

На празника присъстваха ученици, учители и родители, г-н Златко Атанасов – Директор на училището, г-жа Валентина Терзиева и г-жа Мария Стефанова - Зам. директори по учебната дейност.

На много места в училище бяха изложени ученически творби и постери. Изложби представиха учениците от начален образователен етап (II Б клас - ръководител: А. Владимирова, II Г клас – ръководител: В. Димова, II Д клас – ръководител: Ив. Димова, II A клас - ръководител: М. Стоянова, III A клас – ръководител: Т. Карагяурова, III Б клас - ръководител: В. Жейнова, III Г клас - ръководител: Зл. Кърцева). Теодора Палахутева и други ученици от VI Д клас представиха свои плакати и постери, посветени на будителите.

Неизменно паисиевци отправят поглед назад, свеждат глава пред свещенодействието на велики българи и си спомнят… По традиция всяка година на този ден ученици участват в преклонение пред паметника на Параскева Ванкова, поднасят цветя, припомнят си делото ѝ, коленичат в знак на почит. Знак, с който е обвеяно името на първите учители в града ни, част от знака на българското будителство, събудило светове в нас, много преди да се случат! 

Под звуците на българския химн и възрожденски песни, на фона на видеопрезентация, с прекрасни ученически изпълнения и изложби дъждовният октомврийски ден в училището ни светеше…

Напомняше, че България притежава ценно богатство – будителите си, че частица от тях живее и съществува в нас – техните наследници, че всяко едно наше дете носи българска светлина… И всеки един от нас е отговорен за нея, за да живеем достойно и да пребъдем!

Има дни, в които се докосваме до духовната ни същност повече от всякога, съзираме себе си далече във времето, но и търсим опора, за да продължим.

Такъв е и днешният… Вглеждаме се във времето… Търсим и преоткриваме ПЪРВИТЕ… Прекланяме се пред делото и паметта им.

ПОКЛОН, БУДИТЕЛИ! ДА СЕ СЛАВИ ИМЕТО ВИ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини