13 °C

СУ"Отец Паисий" свети за Деня на народните будители

Стотици са радетелите за просвета и книжнина, за свободен български дух, крепители на българщината, хора на знанието и науката. Строят църкви, читалища, училища, в които се проповядва българската култура. Издигат храма на българщината в човешките души. Не работят за слава и пари, а в полза на народа си. Не воюват с оръжие, а с огнено слово. Радеят за отечеството ни. Имат една грижа: да пребъде българското…“

Това са само част от думите, които звучаха в Актовата зала на СУ „Отец Паисий“ в навечерието на 1-ви ноември - Деня на народните будители. С тържествена програма паисиевци почетоха именити български просветители, заемащи достойно място в празничния ни календар.

В тяхна чест звучаха групови и индивидуални изпълнения на музикалните таланти в училището: вокална група „Звънче“; празничен рецитал на ученици от VI А клас, Йоанна Точкова - VI В - пиано, Иван Белев – VIII Б клас - гайда, Илиана Терзиева – X В клас – пиано, Паулина Карачомакова - X В клас – пиано, Волкан Хайрула – X Б клас – китара. Водещи на тържеството бяха: Мария Павлова, Никол Вълчева, Гергана Димитрова от IX A клас. Видеооператор на проявата бе Атанас Янков от IX A клас.

Събитието бе организирано и проведено от МО „Изкуства“ и МО „БЕЛ“: Евгения Пейкова - старши учител по музика, Станка Стамова – старши учител по БЕЛ, прогимназиален образователен етап, Звезделина Гечева – старши учител по БЕЛ, гимназиален образователен етап.

На празника присъстваха ученици, учители и родители, г-н Златко Атанасов – Директор на училището, г-жа Валентина Терзиева и г-жа Мария Стефанова - Зам. директори по учебната дейност.

На много места в училище бяха изложени ученически творби и постери. Изложби представиха учениците от начален образователен етап (II Б клас - ръководител: А. Владимирова, II Г клас – ръководител: В. Димова, II Д клас – ръководител: Ив. Димова, II A клас - ръководител: М. Стоянова, III A клас – ръководител: Т. Карагяурова, III Б клас - ръководител: В. Жейнова, III Г клас - ръководител: Зл. Кърцева). Теодора Палахутева и други ученици от VI Д клас представиха свои плакати и постери, посветени на будителите.

Неизменно паисиевци отправят поглед назад, свеждат глава пред свещенодействието на велики българи и си спомнят… По традиция всяка година на този ден ученици участват в преклонение пред паметника на Параскева Ванкова, поднасят цветя, припомнят си делото ѝ, коленичат в знак на почит. Знак, с който е обвеяно името на първите учители в града ни, част от знака на българското будителство, събудило светове в нас, много преди да се случат! 

Под звуците на българския химн и възрожденски песни, на фона на видеопрезентация, с прекрасни ученически изпълнения и изложби дъждовният октомврийски ден в училището ни светеше…

Напомняше, че България притежава ценно богатство – будителите си, че частица от тях живее и съществува в нас – техните наследници, че всяко едно наше дете носи българска светлина… И всеки един от нас е отговорен за нея, за да живеем достойно и да пребъдем!

Има дни, в които се докосваме до духовната ни същност повече от всякога, съзираме себе си далече във времето, но и търсим опора, за да продължим.

Такъв е и днешният… Вглеждаме се във времето… Търсим и преоткриваме ПЪРВИТЕ… Прекланяме се пред делото и паметта им.

ПОКЛОН, БУДИТЕЛИ! ДА СЕ СЛАВИ ИМЕТО ВИ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини