Малките славейковци посрещат Деня на народните будители със специален рецитал

Учениците  от  седемте първи класа при СУ "Петко Р.Славейков" отбелязаха Деня на народните будители със специален рецитал. Инициативата е организирана от Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров" и училището. В часовете по български език и литература във всеки първи клас авторката на детски стихове Маргарита Павлова прочете на любознателните деца свое стихотворение, посветено на будителите, с молба те да предложат заглавие на произведението.

Всички ученици разговаряха оживено, въпреки крехката си възраст разбраха посланието и сами заключиха, че техните учители също са будители. Особено се зарадваха децата, чиито майки са учителки и обещаха да им подарят цветя утре за празника. Завършвайки четенето с песен по избор на децата, в единия клас малчуганите изпяват за своя учител „Ало, слънчице“, а в друга паралелка изненадват всички с изпълнение на химна „Мила Родино“.

Малките славейковци решиха, че най-подходящото заглавие за стихотворението е Будители - Учители. По традиция малките ученици посрещат празника, свързан с българщината, с литературно четене.

Будители – Учители

Денят на родните
Будители!
Празнуваме
с вдигната глава.
Щастливи,
че са нашите
Водители…
В този ден
цветя
и за онез,
които ни научиха
да пишем букви
и четеме стихове.

Отново по традиция, по-големите им съученици от гимназиалния курс на обучение в СОУ „П. Р. Славейков", водени от Ученическия парламент, организират своето факелно шествие, което ще тръгне по улиците на Кърджали след тържество на 31 октомври от 18,00 ч. пред паметника на Васил Левски (пред сградата на Община Кърджали). Въпреки неучебния ден славейковци няма да пропуснат да отбележат по своя вече традиционен начин един от най-светлите български празници.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини