Представят "Родопският Вавилон" на Иванко Маринов в Кърджали

Новата книга „Родопският Вавилон“ на Иванко Маринов ще бъде представена в Регионална библиотека „Никола Вапцаров“ – Кърджали, съобщи за Нов живот Галя Настева, специалист в библиотеката. В 17.30 часа в Читалня „Изкуство“ на втория етаж на библиотеката известният поет и есеист, а също и дългогодишен директор на най-голямото регионално книгохранилище и духовно средище в община Кърджали, руски възпитаник, Иванко Маринов, ще покаже своите инспирации и обхватни визии за Родопите и хората на планината. Как изглежда света от височината на тези ридове за местния човек, който много добре знае къде и какво са Хималаите, а познаването му на градския живот не се свежда до Кърджали, Хасково и Пловдив, а достига далечния исторически, а всъщност доста близък емоционално Вавилон.
В есето си „Оборът“ той започва със следните думи: „Предупреждаваше, предупреждаваше още Зинаида Хипиус, че ще бъде в мръсния обор натикан оня народ, който не тачи светините си! Всичко това по повод болшевишките изстъпления…, но“.
В „Тримата бояджии“ Иванко Маринов сочи какво сакрално сборно място е кръчмата за нашенеца и местните му грижи. „Към Хоремага! Наскоро целият ни целокупен ловен щаб се бе събрал там по случай глутницата вълци, излязла срещу Горните кошари“.
В „КЪДЕ СИ, ТАТЕ НА ГЪЛИВЕР“ Иванко Маринов с разбиращо очи се вглежда в злободневните теми на деня „Изборите си минават-заминават. Остават предизборните афиши, да удрят плесници на вятъра. С мустаци ала Салвадор Дали, с пиратски бради и черни превръзки през око… С малайски ножове в зъбите. И с пръст в устата… Всекиму своето. А, избирателите?! – ли. И те остават, да са ни живи и здрави. Оглеждат се, ослушват се – и чакат влака. Следващия влак“.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини