Руска ядрена подводница изстреля междуконтинентална ракета "Булава" (видео)

Руската ядрена подводница със стратегическо предназначение "Княз Владимир" за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета "Булава", съобщи ТАСС с позоваване на Министерството на отбраната на Русия.

Тестовете е проведен в Бяло море. По време на изстрелването подводницата е била под вода. От военното ведомство съобщават, че изстрелването е протекло нормално. "Булава" е била насочена към опитния полигон "Кура" в Камчатка, учебно-бойните ракетни части са достигнали полигона в определеното време.

По рано военният експерт Максим Климов обърна внимание на факта, че "Булава-30" не предвижда възможност за преминаване през леда. Изстрелването на ракета изпод леда е възможно само след като атомната подводница намери отвор. Това може да отнеме един до два дни. Експертът нарече тази ситуация "глупост".

Междуконтиненталната балистична ракета "Булава"-30 е разработена за въоръжаване на ракетоносци от проект 955 "Борей". Тестовете на ракетата започнаха през 2004 г. От 33 изстрелвания на ракети от ядрени подводници седем са признати за неуспешни, а две - частично неуспешни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини