Политици, педагози, религиозни дейци от Кърджалийско почетоха националния празник на Р Турция

    Днес Република Турция чества своя национален празник. По този повод снощи в Дом на културата „Борис Христов” в Пловдив се състоя прием, на който бяха поканени политици, общественици, религиозни и културни дейци, педагози от Кърджали, Велико Търново , София и много други градове от страната. Приемът бе организиран от Генералното консулство в Пловдив. Домакин бе генералният консул Хюсеин Ергани. Изсключително силно бе присъствието от Кърджалийско. Сред гостите бяха кметовете на общини Шинаси Сюлейман и Себихан Местан, районния мюфтия Бейхан Мехмед, политиците Бахри Юмер, Мехмед Ходжа, Шабанали Ахмед, художникът Камбер Камбер,секретарят на читалище „Юмер Лютви”Мюзики Ахмед,председателят на „Джем Южна България” Мустафа Мустафа,главният редактор на сайта Кърджали бг вести Георги Кулов,културни дейци и педагози.

    На този ден преди 96 години страната се отказва от статута на Османска империя и Мустафа Кемал Ататюрк става основател на Република Турция.  Тя трябваше да се пребори със сложно и изпълнено с противоречия минало, за да извърви пътя към изграждането на светска република.
    Съвременна Турция също е изправена пред политически, религиозни и други проблеми, но едно е несъмнено: днес нейната икономика е сред най-бързо развиващите се в света. За пример: само БВП на Истанбул е по-голям от този на Унгария или на Чехия! Друг знаменателен факт е, че половината от населението на страната е на възраст под 29 години.

       В приветствието си към гостите генералният консул Хюсеин Ергани припомни думите на Бащата на турците Мустафа Кемал Ататюрк,че 29 октомври е най- големия празник за турската нация.  Подчерта,че турци и българи са братски народи.Че отношенията между двата братски народа са по-добри от всякога. Хюсеин Ергани отбеляза партньорството в икономиката и по специално в проекта „Турски поток”, както и откриването на заводи в Пловдив ,които са турска инвестиция. Посочи съпричасността на премиера Бойко Борисов.

      Генералният консул на Р Турция прочете обръщение на турският президент Реджеп Таип Ердоган.Държавният глава на южната ни съседка се обърна с приветствие към 81 области в страната и чужбина където живеят турци.Той подчерта,че с помощта на нацията и Аллах  бяха разбити всички клопки пред страната.

      Завладяващ концерт с произведения на турски и български класици фокусира вниманието на публиката, изпълнила до краен предел залата на  Дома на културата. Гостите имаха възможност да чуят изпълнения на студенти от Консерваторията на Тракийския университет в Одрин и на ученици от  Националното музикално училище „Добри Петков”-Пловдив. Виртуозността им бе бурно аплодирана от публиката.

      Диригентите бяха наградени със специални отличия от името на Генералното консулство.

      Бяха поднесени кошници с цветя от името на областния управител и кмета на Пловдив,както и от кметовете на общини Шинаси Сюлейман и Себихан Мехмед.

      Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини