Турция възобновява операцията в Сирия, ако кюрдите не се изтеглят от зоната за сигурност

Турция ще възобнови операциите в Сирия срещу кюрдските сили, ако останат в зоната за сигурност, договорена с Русия, заяви турският президент Ердоган.

"Съгласихме се с Русия, но ако след 150 часа терористите останат в договорената зона, тогава ще продължим да правим каквото трябва, ще поемем контрола над зоната и ще я почистим сами. Няма да седнем на масата за преговори. с терористите.", каза Ердоган, цитиран от телевизионния оператор НТВ.

На 9 октомври президентът на Турция обяви началото на операция "Мирна пролет" в Северна Сирия. Офанзивата е част от целта на Анкара да изчисти граничната зона на Сирия от терористите и определената от терористите кюрдска милиция и да създаде безопасна зона за преместване на сирийски бежанци, които в момента пребивават в Турция.

Сирия определи това като акт на агресия, подкопавайки суверенитета и териториалната цялост на страната.

След разговорите между Ердоган и руския президент Владимир Путин във вторник в руския град Сочи беше подписан руско-турски меморандум, който предвижда, че в рамките на 150 часа кюрдската милиция ще бъде изтеглена на разстояние 30 км от границата с Турция на запад и на изток от зоната на експлоатация. Крайният срок приключва в 18 ч местно време на 29 октомври.

БНТ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини