Без кервани от автобуси с изселници на вота в Кърджалийско, няма наплив на автогарата

Без кервани от автобуси с изселници ще премине местния вот в Кърджалийско. Не се очаква организиран транспорт от изселническите организации, както в предходни общински избори. Причината е принципът за уседналост, заложен в Изборния кодекс. Според чл.36,алинея първа, за да бъдат включени в избирателните списъци гласоподавателите трябва да имат  регистрация по настоящ адрес поне половин година преди вота. Според алинея втора „При избори за общински съветници и за кметове искането по ал. 1 се прави, при условие че избирателят има настоящ адрес през последните 6 месеца преди изборния ден в съответното населено място. В искането по ал. 1 се посочва и датата на адресната регистрация по настоящ адрес”.

 В момента на автогарата в Кърджали е спокойно, няма приток на нашенци, идващи да гласуват. От изселническите организации също не се канят да организират кервани от автобуси. БУЛТЮРК със седалище в Истанбул ще изпрати едва пет автомобила. Те ще бъдат насочени към общинските центрове Джебел, Ардино и Кирково и село Кьосево. Сами се организират и представителките на женската секция на Дружеството на изселниците от Джебел в Бурса. Именно в Джебел се очаква най-голяма тежест да имат изселническите гласове.От 2015 до 2019 г.близо 3000 наши изселници са са вписали по настоящ адрес в родните си места. Най-високо  е процентното съотношение в родното място на бившия общински кмет Бахри Юмер.

  Все още не е ясно дали ДПС няма да организира свои поддръжници сред изселниците. Решението се взема централно. Очаква се малка група с популярния певец Рафет Ел Роман, който ще пее в Кърджали утре. В община Никола Козлево,Шуменско пристига певицата Ирем Дереджи. Очаква се и тя да бъде съпроводена от ограничен брой симпатизанти.

  Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ур
    Урок
    2 -1
    06:27, 24 окт 2019
    Журналист ли си?. Провери си правописа!

Още новини

Последни новини