Правителството прие Национална стратегия за адаптация към изменението на климата

Правителството одобри Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и План за действие. С приемането на стратегията България ще изпълни международните си задължения като страна по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, Протокола от Киото и Парижкото споразумение. На национално ниво разработването на стратегията е залегнало в Закона за ограничаване изменението на климата.

Документът очертава стратегическата рамка и приоритетите по отношение на адаптацията към изменението на климата до 2030 г. Целта е да се намали уязвимостта на страната спрямо последиците от изменението на климата и да се подобри капацитетa за адаптация на екологичните, социалните и икономическите системи към въздействията на изменението на климата.

Националната стратегия за адаптация към изменението на климата обхваща девет сектора, които са: сектор „Селско стопанство“, сектор „Гори“, сектор „Биологично разнообразие и екосистеми“, сектор „Води“, сектор „Енергетика“, сектор „Транспорт“, сектор „Градска среда“, сектор „Човешко здраве“ и сектор „Туризъм“.

Със стратегията се запълва празнота в политиката на България по изменение на климата, като се очертава подходът на страната за адаптиране на ключовите сектори на икономиката към променящия се климат. Част от документа е и разработеният План за действие, в който са определени целите и приоритетите за подобряване на капацитета за адаптация. В плана детайлно са разписани дейности за всеки от секторите, в това число необходим финансов ресурс, очаквани резултати, отговорни институции за тяхното прилагане.

За първи път в България е изготвен и макроикономически анализ. В анализа са оценени социално-икономическите последици от въздействията от изменение на климата. Изчисленията показват, че ако не се предприемат действия, изменението на климата ще окаже негативно влияние във финансово отношение, като е възможно да ликвидира икономическия растеж на страната до 2050 г.

Правителството одобри проектозакон за промени в Закона за ограничаване изменението на климата

Министерският съвет одобри проект на Закон за допълнение на Закона за ограничаване изменението на климата. С него се създава хармонизирана правна рамка за въвеждане на механизъм за подпомагане на предприятията от индустриалните отрасли и подотрасли, изложени на значителен риск от „изтичане на въглерод“, поради индиректните разходи за емисии на парникови газове в крайните цени на електрическата енергия. Схемата за държавна помощ ще се реализира чрез издаването на наредба от министъра на икономиката и ще се прилага след нотифицирането й от Европейската комисия. За целта ще бъдат използвани до 25% от приходите, генерирани от продажбата чрез търг на квоти емисии на парникови газове.

С акта се осигурява изпълнение на икономическите приоритети в Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 г., както и функционирането на модернизираната и частично реформирана Схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове (СТЕ) на Европейския съюз.

Схемата се разработва в съответствие на решение на Националния икономически съвет и дейността на работна група, създадена от министъра на икономиката, в чиято работа взеха участие и представители на всички национално представителни работодателски организации. След нотифицирането й около 190 предприятия ще могат да кандидатстват за получаване на финансова помощ. По този начин ще се минимизират рисковете от изместване на производствата им в трети страни, ще се подобрят конкурентоспособността и условията за бизнес в България, както и икономическото доверие към страната.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини