Четири общини отново са сред лидерите по новорегистрирани жители преди местния вот

За пореден път асоциация "Прозрачност без граници" извърши наблюдение на подготовката и провеждането на предстоящите местните избори. Резултатите от проучването на един от най-дискутираните проблеми в изборния процес – "изборния туризъм", показват, че четири общини, които са били сред лидерите по новорегистрирани жители по настоящ адрес преди местния вот през 2015 г., отново попадат в класацията. Това са Трекляно, Минерални бани, Грамада и Бобошево.

През тази година най-голям ръст на новорегистрирани жители по настоящ адрес е регистриран в благоевградската община Кресна – 9.48%. На второ място се нарежда кюстендилската община Трекляно с 8.42 на сто, като именно тя бе лидер по този показател през 2015 г.

"Най-показателният пример за проблем с изборния туризъм е Кресна. Оказва се, че жители на Сандански и Струмяни са били регистрирани по настоящ адрес в Кресна без тяхното знание и съгласие. Това обстоятелство показва, че все още съществуват дефицити в законодателството, позволяващи манипулирането на изборните резултати чрез използването на "мъртви души" – в случая възможността трети лица да променят адресната регистрация по настоящ адрес на неограничен брой граждани има потенциал да промени крайния изборен резултат", пише в анализа на "Прозрачност без граници".

От асоциацията отбелязват още, че Трекляно е една от най-малките общини в България, но все пак има пълна общинска администрация. Появата на общината за втори път в класацията на общините с най-висок дял на нарастване на жителите преди местни избори се обяснява "като естествен резултат от задължителната регистрация за социални помощи, както и от липсата на местни жители, които желаят да се кандидатират за общински съветници".

Челната петица за тази година по общини с нарастващо население по настоящ адрес се допълва от кърджалийската Джебел (5.98%), видинската Грамада (5.77%) и хасковската Минерални бани (5.64%).

"Минерални бани е пример за общини, които са перспективни за развитие на местен туризъм. Минерални бани е показателен пример за важната роля на местната власт като инструмент за достъп до допълнителни икономически ресурси и за последващо облагодетелстване на тесен кръг лица. Общината е туристическа дестинация заради минералната си вода, а туризмът съставлява голям дял от местната икономика", пишат още от асоциацията, като уточняват, че в репортаж по Би Ти Ви се разказва, че настоящият кандидат за кмет е бил инспектиран от Фонд "Земеделие" във връзка с използването на еврофондове за финансирането на хотели, принадлежащи на децата му.

Данните на "Прозрачност без граници" са от публично достъпните данни от официалния уебсайт на ГРАО и анализират тенденциите в промените на адресните регистрации по настоящ и постоянен адрес, като използват за сравнителен анализ данни от периода януари 2018 – юни 2019 г.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    2 0
    21:20, 23 окт 2019
    И какво като ги публикувахте?
    Минерални бани сигурно е първенец в класирането, а Вие сте го класирали на 5 място. Какъв туризъм какви хора в това пусто място феодално владение на кмета. Сега ще е трети мандат вече с тия регистрирани по настоящ адрес.
    Ами така е решила майката партия, която го закриля и държавните органи си затварят очите.
    Национален курорт само по тебелата на входа на селото, а в самото село всичко недвижимо на Великия Искендер заедно с крепосните селяни склонили глава
  • 2
    Jo
    John
    1 0
    10:01, 24 окт 2019
    в маджарово има 300 нови, при общо 1250 гласували на предни избори, смятайте сами...

Още новини

Последни новини