15 °C

След маратонски преговори в Сочи Путин и Ердоган обявиха край на военната операция в Сирия

Операцията на турската армия "Извор на мира" в Североизточна Сирия се прекратява.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след края на преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Сочи.  

Преговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган доведоха до съдбоносни решения за Сирия, подчерта Путин, цитиран от ТАСС. Според него Руската федерация и Турция смятат за необходимо да помогнат на сирийските бежанци да се върнат в родината си, което значително ще облекчи социално-икономическата тежест за страните, които ги приеха. Путин призова международната общност, особено специализираните агенции на ООН, „активно да предоставят хуманитарна помощ на всички завръщащи се сирийци без дискриминация, политизация и предпоставки“.

Неведнъж сме отбелязвали, че съчувстваме на желанието на Турция да предприеме стъпки за надеждното гарантиране на националната си сигурност", каза още Путин.

По думите му Турция и Русия са единодушни за необходимостта от запазване на териториалната цялост на Сирия. 

Важно е членовете на терористични организации, включително Ислямска държава, чиито бойци са държани в плен на кюрдските въоръжени групи и се опитват да се освободят, да не се възползват от турските въоръжени сили", каза руският президент. 

Той подчерта, че Сирия трябва да бъде освободена от незаконното военно присъствие на чуждестранни сили.

Трябва да започнем широк диалог между сирийското правителство и кюрдите, живеещи в североизточна Сирия. "Очевидно е, че в рамките на такъв приобщаващ диалог всички права и интереси на кюрдския народ, кюрдите, като неразделна част от многонационалния сирийски народ, могат да бъдат напълно взети предвид и реализирани", подчерта Путин. 

Руска военна полиция и сирийски военни ще започнат от днес по обяд да патрулират в района на турската граница, стана ясно след срещата. 

Беше подписано конкретно споразумение, според което на сирийска територия няма да позволим създаването на каквито и да било сепаратистки явления. В продължение на 150 часа всички подразделения на "Сили за народна защита" ще се изтеглят на 30 км навътре в сирийска територия, заяви Ердоган. 

Лидерите на Русия и Турция се срещат за осми път тази година. Преговорите в Сочи продължиха 6 часа. 

Източник: offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
20 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
20 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
20 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
20 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
20 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
20 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
20 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
20 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
20 ное 2019
Последни новини