Руски самолети влязоха в зона за идентификация на ПВО на Южна Корея

Шест руски военни самолета във вторник няколко пъти нахлуха в така наречената зона за разпознаване на противовъздушна отбрана (KADIZ), едностранно създадена от Южна Корея. Това съобщава за ТАСС официален представител на Министерството на националната отбрана на Република Корея.

Според него шест самолета на руските ВВС (един А-50, три Су-27 и два Ту-95) са навлезли на 22 октомври в 9 и 23 часа в идентификационната зона за противовъздушна отбрана на Южна Корея в района на север от остров Улиндо Японско море.

Седем минути по-късно те напускат KADIZ и след това влизат още няколко пъти през следващите шест часа, според представителя на Министерството на отбраната на Южна Корея. В същото време самолетите не нарушават въздушното пространство на страната, подчертават военните.

Според него през тази година руските самолети са нахлули в идентификационната зона на противовъздушната отбрана на Южна Корея 20 пъти.

По-рано във вторник представител на Комитета на началниците на щабовете на Република Корея в коментар до Йонхап заяви, че руски военен самолет е нахлул в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана, едностранно създадена от Южна Корея. Южнокорейски изтребители  F-15K са изпратени за прихващане.

Южнокорейската зона за идентификация на противовъздушната отбрана обхваща не само въздушното пространство на страната, но и частично зоната, свързана с международното въздушно пространство.

Въпреки това, южнокорейските военни изискват предварително предупреждение за намерение да се влиза в зоната за идентификация и целите на полета. Обикновено, ако това не се случи, те вдигат самолети, за да прехващат дори при липса на нарушение на южнокорейското въздушно пространство.

Министерството на отбраната на Русия редовно подчертава, че самолетите летят в съответствие с всички международни правила.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини