В Смолян е първото в страната уникално съоръжение с електромобил, мотопед и светофар, учи децата на безопасно движение

Изображение 1 от 6

    Първият Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата беше открит официално днес в Смолян, като в него ще могат да се обучават 5000 деца от цялата област, обяви Анжелина Тотева – зам.-председател на Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“.

    Новото съоръжение се намира в сградата на ОУ „Проф.д-р Асен Златаров“ в кв. Райково в областния град, като основната цел на Центъра е децата да бъдат подготвяни за участието в движението, а генералната цел е максимално да се намалят жертвите на пътя.
    Изграждането на Центъра се осъществява с подкрепата на Община Смолян и ще се използва от учениците от І – VІІ клас на територията на област Смолян. В него ще се провежда изнесено обучение по безопасност на движението по пътищата с цел създаване на трайни умения и предотвратяване на възникнали инциденти с участието на ученици. Модерното образователно съоръжение се състои от площадка по безопасност на движението, с необходимите знаци и светофари. Закупени са електромобил, мотопеди и велосипеди. Оборудвани са три специализирани кабинета с компютърна техника и подходящи дидактични материали. Цялостната инвестиция е на стойност 154 779 лв., осигурени от Министерството на образованието и науката и е първият по рода си функциониращ такъв в страната.

    На събитието присъстваха депутатът д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, Анжелина Тотева – зам.-председател на Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“, Мария Семерджиева –началник РУО – Смолян, директори на образователни институции и директора на ОД на МВР Николай Димов.

    Директорът на ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ Николай Колев посочи, че днес е празник на училището, защото се дава началото на първия Център за обучение по безопасност на движението по пътищата в страната.

    „Училището ни има твърде големи традиции в обучението по безопасност на движението и в участието във викторината „Да опазим децата на пътя“ и може би това е една от причините именно нашето училище да бъде избрано за израждането на такъв областен център. От него ще се възползват учениците от първи до седми клас от цялата област, защото много важно е обучението да бъде изведено извън класните стаи и да е максимално интерактивно. Важно е да се създават практически навици на децата за безопасно поведение на пътя. Изграждайки навиците от ранна възраст, по-късно тези деца ще станат дисциплинирани водачи на МПС“, отбеляза Колев при откриването.
    Депутатът д-р Събев заяви, че такава инициатива дава сигурност, че нашите деца ще бъдат възпитани по начин, по който да имат инстинкт за самосъхранение. „Знаем, че травмите по пътищата са бич за цялата страна. Дано тази инициатива възпита децата ни в правилна посока, за да имат навици и да се пазят“, посочи д-р Събев. „Със съвместни усилия е тази чудесна инициатива", каза областният управител на Смолян Недялко Славов и благодари за създаването на Центъра и подкрепата на училищното ръководство, МОН, Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“ и община Смолян.

    СмолянБГвести
     

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини