Петметрова вълна от срутен незаконен язовир отнесе златодобивници в Сибир

"Сибзолото холдинг" публикува списък на петнадесет души, загинали в резултат на срутването на незаконни язовири и наводняването на село Щетинкино в Красноярския край.

Освен това се съобщава за 44 пострадали, 9 от които са хоспитализирани, като четирима в тежко състояние са откарани в регионалната болница.

Петима са обявени за изчезнали.

Срутването на незаконни язовири в Красноярския край стана в събота сутринта, 19 октомври. В райнона са работели около сто души.

Петметрова вълна от глина, камъни и кал отнесе няколко жилищни сгради, две общежития и стопански постройки в селището на златодобивниците. В общежитието в този момент са се намирали 80 души, работниците живеели в строителни фургони, някои от тях са били отнесени от вълната.

По версията на "Сибзолото", "унищожаването на насипа на един от горните технологични утаители предизвикал последвалото унищожаване на долните утаители".

Месец преди бедствието язовирът, който се срутил първи, бил укрепен. Въпреки това клапаните на тръбите за аварийно отводняване били затворени. Според разследващите компанията е нарушила технологията по време на добив на злато. Директорът на предприятието „Сисим”, ръководителят и бригадирът на златодобивниците са задържани.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини