За черното тото, любовта на народа и риболова: какво каза Михайлов на раздяла с БФС

Борислав Михайлов приключи кариерата си като президент на Българския футболен съюз. След 14 години на поста той направи обобщение за постигнатото, за грешките и за отношението на хората към него.

Начело на БФС застава Михаил Касабов, който ще работи за бързо свикване на извънреден конгрес. На него ще бъде определен следващият президент.

"Дневник" представя думите на Михайлов по най-важните теми от последната му пресконференция като президент.

Българският футбол при Михайлов

"Четиринадесет години са доста дълго време. Отдавна се замислях, че може да съм омръзнал на хората, въпреки свършеното. Напоследък се случиха много неща, които вкарват много неща въобще във футбола и във футболния съюз - не че аз съм виновен, но предпочетох с моята оставка да сваля това напрежение и моите колеги да могат да работят", каза Михайлов.

Той добави, че оставката му "няма общо" с призива на министър-председателя Бойко Борисов след мача с Англия да слезе от поста. Михайлов посочи, че има момент, в който на човек просто му писва.

На въпрос на "Дневник" дали е станал жертва на подготвена акция той отговори: "Сто процента това не е организирано от футболния съюз, със сигурност. Каквото трябва за сигурността на мача сме направили - платили сме на стюарди, на полиция. Така че не мога да гадая дали е нарочно или не е нарочно - това е факт. Освен това много голяма роля за тази истерия дойде от Англия."

"За 14 години със сигурност имам вина някъде. Футболният съюз е много широко понятие. Тук съм ви казвал поне 20 пъти - футболният съюз е регулатор и не може да реагира на ставащото в клубовете и за работата с младите. А и за играта на националния отбор - аз като бях вратар, шест гола не са ми вкарвали", каза той.

Черното тото и уредените мачове

"Темата за уговорени мачове се преекспонира в нашето общество 15 години. Според мен в България няма никакво черно тото. Който го докаже, нека виновните да си понесат вината. Освен това всички сигнали от УЕФА, които с годините са намаляли – за четири от 48 сигнала, а в последната година имаме само три. Работи се и срещу това нещо от футболния съюз. Всички такива сигнали са подадени в прокуратурата и досега няма нито едно доказано такова престъпление".

"На Стоичков няма какво да му отговарям със сигурност (за обвиненията за уреждане на мачове на националния отбор, покрай контролата с Естония 2:2 през 2011 г.). Всеки може да си говори, тогава той (Стоичков) беше афектиран за нещо. Не съм участвал в уреждане на мачове нито на националния отбор, нито на каквото и да е ниво. В мача с Естония не беше намерено нищо, хванаха някакви съдии, които дадоха четири дузпи. Няма да се връщам на стари неща, те отдавна са минали".

За грешките и кой да го наследи

"Трудно е да се каже коя е най-голямата ми грешка за 14 години. Може би това, че съм бил прекалено добър към всички. След моята оставка колегите ще решат какво да правят. Аз ще си почивам известно време – ще ходя на риба, на лов. Ако тръгна да се занимавам с нещо друго, ще разберете."

"Не мога да кажа кой трябва да ме наследи на поста. Такъв тип като мен трудно се намира, който може да понася толкова неща, така че не е толкова лесно. След като съм бил най-много време начело на БФС в цялата история, значи не е много лесно. Не е казано, че трябва следващият президент да е бивш футболист. Трябва да е добър мениджър, да е добре представен в обществото, да го уважават футболните хора, иначе няма да го изберат".

"Дали се чувствам предаден? Не бих казал".

В България никой не обича успелите

"Оставката ми не е поискана от публиката. Нищо не е поискано от публиката, това също е направено нарочно. Виковете "Боби Михайлов пе*ераст" не са за първи път. Това, че не съм обичан в България е, защото в България никой не обича успелите. А аз съм доста успял човек. Знам, че не съм много обичан в България, но трябва да е точно обратното, заради това което съм направил".

"Тъжно ми е от резултата 0:6, но на последния мач с Англия аз половината играчи не ги познавам. Тази вина не я нося аз. Отказвам да я нося тази вина".

"Нося отговорност пред хората, които са ме избрали. Това са над 600-те делегати, които четири пъти ме избират с над 90% мнозинство. Това за мен е една оценка. Който има дупе, подава оставка. Стига сте ме питали за Борисов, не отговарям повече на такива въпроси".

"В последната година не съм ходил на нито един мач, защото така съм направил договора, че мога да ги гледам всичките по телевизията. От 15 години казвам, че нито един президент на нито една държава на футболен съюз не е задължен да ходи на мачове, освен на националния отбор. Аз казах, че не познавам играчите, но те и хората не ги познават. Той и Балъков трудно ги намира".

Поглед напред

"До това решение за вратарите (забрана от догодина да се привличат вратари извън Европейския съюз в професионалния футбол) се стигна, след като в българското първенство няма вратари български. А това, че по случайност синът ми е вратар, няма нищо общо. Кажете ми петима български вратари. Избран е този пост, защото той е само един, не може от 14 отбора да няма петима вратари. Това няма нищо общо със сина ми, но разбира се в България се преекспонира."

"Кандидатурата за съвместно домакинство на световно или европейско първенство не зависи от мен, а от държавата. Трябва да се стоят стадиони и това зависи от държавата, футболният стадион помага на експертно ниво, когато бъде потърсен".

"Никакъв шанс няма България да изгуби позиции в УЕФА. Ние сме в много добри отношения, федерацията, аз лично с УЕФА и ФИФА. Спечелили сме позиции, които няма да изгубим".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини