Световният ден за рестарт на сърцето ще отбележат утре спешните медици в Кърджали

Световният ден за рестарт на сърцето ще отбележат утре спешните медици в Кърджали. Проявата ще бъде под мотото „Всички хора по света могат да спасят живот!”. В Кърджали ще бъдат раздавани листовки , като част от национална кампания. Те указват как да постъпват гражданите в случай на внезапна сърдечна смърт. Това съобщи за Кърджали бг вести директорът на Центъра за спешна медицинска помощ-Кърджали д-р Атанас Митков.

 Д-р Митков подчерта, че в Европа 400 000 души претърпяват ежегодно  сърдечни инциденти. Много е важна първоначалната реакция при сърдечна смърт. Мозъчните клетки могат да живеят  4 минути след сърдечния инцидент. Гражданите могат да помогнат , ако се придържат към препоръките на Центъра за спешна медицинска помощ. Те са посочени и на страницата на ЦСМП във Фейсбук. Сред наложителните действия са изкуствено дишане, непряк сърдечен масаж и разбира се светкавично сигнализиране на телефона за спешни повиквания 112.

 Д-р Митков посочи, че в редица напреднали европейски страни на публични места като гари, автогари, кина, театри са поставени автоматични дефибрилатори и има компетентни лица в случай на внезапна сърдечна смърт. В България на този етап такъв дефибрилатор е поставен само в сградата на БЧК в столицата. На този етап ще бъдат разпространени хиляди листовки, като очакванията е те да повишат здравната култура на гражданите и да доведат до спасяване на животи, каза още д-р Атанас Митков.

  Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини