13 °C

Хюсеин Ергани пред Кърджали бг вести: Турция отдавна е под терористична заплаха, офанзивата бе неизбежна

Генералният консул на Р Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани даде интервю специално за сайта Кърджали бг вести за актулната офанзива в пограничните райони със Сирия.

Г-н Хюсеин Ергани е роден през 1973 г. в гр. Ерзурум.

През 1996 г. се дипломира от специалността Международни отношения във Факултета по Икономически и Административни Науки на Университет Боазичи.

Същата година постъпва в Министерството на Външните Работи.

Между 1998-2000 г. е на длъжност Аташе и Трети секретар в Дирекция Двустранни културни отношения.

2000 г. е назначен като Трети секретар в Посолството на Република Турция в Душанбе.

През 2002-2005 г. е на длъжност Втори и Първи секретар в Постоянното представителство на Република Турция към ООН в Женева.

Между 2005-2007 г. е на длъжност Първи секретар в Дирекция Многостранни икономически отношения.

2007-2008 г. е Политически Съветник в Старшо гражданско представителство на НАТО в Афганистан.

Между 2008 и 2011 г. е на длъжност Съветник в Посолството на Република Турция във Вашингтон.

През 2011 г. е назначен като Генерален консул в Одеса.

Между 2013-2016 г. е на длъжност Началник отдел в Дирекция Америка.

От 30-и януари 2017 г. е на длъжност Генерален консул на Република Турция в Пловдив.

Владее английски и на средно ниво руски език.

- Г-н Ергани, защо трябваше да се предприеме такава операция?

-Турция отдавна е под терористична заплаха породена от различни организации. Най-важната от тези заплахи произтича от ПКК и сирийския й клон PYD/YPG. Сирийската криза се увеличи поради тези терористични атаки и в настоящия етап и условия се породи необходимост Турция да предприеме собствени мерки.

Особено от страна на елементите на терористичната организация PYD/YPG разположени през граница в източната част на Ефрат през последните две години са извършени над 100 набези и враждебни действия. Тази организация е сирийският клон на ПКК. В действителност PYD/YPG в този регион, чрез тунелите си контрабандира взривни вещества и боеприпаси които се предават в последствие на терористичната организация ПКК. Разбира се никоя държава не би толерирала такива действия и би предприела необходимите мерки.

PYD (партия на демократичното единство) /YPG (въоръжено крило на PYD) , организира терористични атаки и срещу сирийците в Сирия. И по-лошото е, че тази структура освобождава някои бунтовници на ДЕАШ, които държи с условие да преминат в Турция и осъществят терористични атаки.

-Каква е целта на операцията, която Турция предприе на 9 октомври?

-Основната цел на операцията „ Извор на мира“ е да осигури сигурноста на границите на Турция. В този контекст трябва да се неутрализират терористите в региона включително и ДЕАШ и по този начин да се освободи сирийският народ от натиска и подтисничеството на терористите.

-Турция с кюрдите ли воюва?

Най- голямото кюрдско население в региона е в Турция. В това число и над 300.000 кюрди избягали през последните 4 години от преследванията на PYD/YPG в Сирия и принудени да потърсят убежище в Турция. Нашите съграждани кюрди са от основните елементи на създаването на РепубликаТурция. Твърдението, че Турция воюва с кюрдите е неоснователна. Турция нанася последния удар на терористичния коридор, който подтискащата всички включително и кюрдите PYD / YPG иска да контролира.

-Какво ще стане с чужденците войни терористи в зоната на операцията?

-Турция е единствената страна, която воюва лице в лице с ДЕАШ в Сирия и затова е от голямо значение положението на задържаниет от ДЕАШ. Вярваме, че приемането на чужденците бойци терористи от страните, от които произхождат е единственото устойчиво решение. Проблемът с чужденците терористи може да се разреши единстверно със съвместните усилия на международната общност.

-Операцията породи голям отзвук в международното обществено мнение. Какво ще кажете за реакциите особено от страна на ЕС?

-Всъщност ЕС трябва да бъде благодарен. Защото операцията ще премахне бежанския натиск върху страните от ЕС. В действителност очаква се значителна част от 3,5 милиона сирийски бежанци в Турция да се установи в зоната на сигурност, която ще се създаде. Всъщност Турция предприе стъпка за разрешаване проблема в сирийската криза. Тези, които вместо да подкрепят тази добронамерена стъпка се опитват да я спъват трябва да са готови на своя теротория да поемат бежанския товар, който Турция вече не може да носи.

Въпроси на Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
От вас зависи денят ви да е спокоен, ползотворен и приятен. Имате сили да приключите в срок със задачите си, оставяйки си време и за себе си. Добрите ви намерения ще ви отведат на интересни места и срещнат с подходящите хора. Починете си. Самотата не е добър партньор на никому.
15 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Избирате доста перспективна насока за действие. Успявате да си създадете ангажименти, които поглъщат цялото ви внимание. Работата ви е интересна и напълно ви удовлетворява. Не бързайте да отговаряте на направено ви предложение. Изчакайте известно време, ситуацията съвсем скоро много ще се промени. Готови сте да помогнете на ваш близък, но самият той като че ли не иска да излезе от затрудненото положение.
15 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят е подходящ за активни действие във всички посоки. Много от вас ще се заемат с решаването на административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Сами ще се уверите в повишаващите ви се творчески и професионални възможности, възползвайте се от момента.
15 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
С ясни цели и овладени емоции ще продължите да работите, спазвайки срокове, обещания и лични интереси. В такъв дух новите ви идеи, споделени с подходящите хора, ще намерят по-бързата си реализация. Добрите взаимоотношения ви дават кураж и сила, които се отразяват благоприятно на самочувствието, плановете и настроението ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Грижата за някого ще ви натовари допълнително, но няма да съжалявате. Помощта ви ще бъде оценена, но най-важното е, че чрез подкрепата ви ще се изправи и продължи. Има друго, което ви притеснява. Не всичко е такова, каквото би ви се искало в интимните отношения и голяма тежест ще свалите от гърба си, ако част по-скоро изясните положението.
15 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
15 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Животът ви е научил да се справяте с новостите без да жалите себе си, и без особени затруднения. Ще имате на своя страна добър помощник, макар, че все още не го припознавате в тази му роля. Ще вземете решение по проблем, който не търпи отлагане. Децата ще ви зарадват с добрите си постижения.
15 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съсредоточете се върху краткосрочните си планове, като дадете предимство на професионалните си и бизнес-изяви. Днес ще можете да осъществите отлагано мероприятие и да постигнете съгласие по общ въпрос с роднини или партньори. Други ще получат интересна оферта, която ще ги занимава през следващите дни.
15 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възможността да ви оценят справедливо и според заслугите ви е реална. В тази връзка покажете добрите си страни и не се главозамайвайте, ако отзивите надминат очакванията ви, продължете с упорството си над трудните въпроси и дайте своя принос за решението им.
15 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви налага да смирите егото си, ако обстоятелствата ви срещнат и с други, като вас властни и можещи хора. Ще се радвате на нещата, които обичате и ще се заредите с положителна енергия за дните напред, стига да отворите сетивата си и погледнете на живота си от към добрата му страна.
15 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Придобивате повече опит в нова за вас област. Това ви дава увереността да се заемете с въпроси, които сте избягвали досега. Бъдете сигурни, че късметът е на ваша страна. Очаква ви интересно запознанство, което може да прерасне в нещо сериозно. Инициативата е изцяло във вас. Вие избирате как да се развие всичко.
15 ное 2019
Последни новини