15 °C

Носии на по 3 века представиха на фолклорния празник в Узунджово

  Младото семейство Неделина, Валентин и 8-месечният им син са част от участниците в в Националния фестивала „На хорото и фолклорните умения“, който се провежда днес в с. Узунджово.

  В седмото издание на събора, чиито организатори са НЧ “Пенко Пенков“ и Пенсионерският клуб “Пандо Ванчев“, се включват 38 състава и индивидуални участници. Те представят автентични български песни, танци и обичаи. Една от най-интересните части за публиката преди обед беше представянето на автентични носии от хасковски регион, някои от тях на по три века. Именно в тази част на събора се включи и младото семейство Стоянови от село Черепово. Те са част от представянето на фолклорната певческа група към читалище „Светлина“. 8-месечното бебе Стилян е и най-малкият участник във фестивала.

  Семейството представи тракийски носии. Неделина показа изцяло автентична носия, която е от баба й Мария. Премяната й на повече от 100 години се е носила от жените при официални поводи- когато отивали на сватба или на кръщене. Пафтите или лъсникът, както е по-популярното им названия в нейния край, на кръста й, също са автентични. Малкият й син също представи ръчно изработено и извезано елече от стари времена, съпругът й Валентин- стар ямурлук, също изваден от скрина на предците.

  Младите решили да запазят завещаните им носиите, но не само да ги съхранят, а и да ги извадят от скрина, да ги поддържат и да ги показват на още по-младите от тях. Това е и основната мисия на фестивала-да запази и популяризира сред младото поколение българските фолклорни традиции.

  На фестивала в Узунджово председател на тричленното жури е Тодор Кожухаров, заедно с него журират Ирина Костадинова-Николова и Христо Янъков.

  Красивото фолклорно събитие, дало сцена на българщината и традициите обаче, беше засенчено от политическа агитация. Политическите страсти надделяха над автентичността и паметта, когато на сцената, обявени като спонсори, се качиха уж, за да поздравят участниците, но вместо това започнаха да агитират за предстоящите местни избори, един от кандидатите за кмет на Узунджово и кандидат- кмет на Хасково от местна коалиция, придружени от бившия кмет на общината Георги Иванов.

  Това доведе до негодуванието на част от участниците в конкурсната програма на фестивала, които се ядосаха, че не са били предупредени, че ще участват в предизборен концерт и бяха категорични, че ако са знаели, че ще бъдат използвани за политическа агитация, изобщо е нямало да участват.


   

  Красимира Славова

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   А.
   А.К
   6 -12
   17:39, 13 окт 2019
   Хасково.нет научете се да пишете обективни статии... Виж коментара
   • Зи
    Зинка черната
    7 -3
    08:30, 14 окт 2019
    Този фестивал се провежда всяка година.
    Измамниците от шайката на Г. Иванов смятат, че с лъжа и измама ще постигнат нещо, но пак няма да им се получи.
    Наглите им физиономии са опротивяли на всички, дори и на съселяните му.
    Вън раздаваха бира и кебапчета, но само на няколкото узунджовци, навъртащи се, заради авантата.
    Участниците във фестивала си плащаха.
    Протежето Кръстьо--вечния кандидат, отново ще остане с двайсетина гласа.
    Крадци, лъжци, наглеци и престъпници- това представляват хората на Георги Иванов!
   • Су
    Су
    1 0
    14:07, 14 окт 2019
    Още един спонсориран лъжец.
  • 2
   Ff
   ffff
   5 -1
   18:06, 13 окт 2019
   Този фестивал се организира всяка година .
   • АС
    а стига де
    2 -5
    10:16, 14 окт 2019
    Много си беше хубав фестивала, тук излишно се нагнетява напрежение, нямаше провокации а стига сте писали глупости покрай тия избори
  • 3
   Dz
   Dzakardo
   1 0
   23:12, 13 окт 2019
   От Узун-джово ли е .............
   • Да
    Даскал
    1 -1
    06:44, 14 окт 2019
    Произнася се Изинжово !
  • 4
   Аз
   Аз
   2 -5
   11:56, 14 окт 2019
   Хасково. Нет бях в публиката по това време и единствените, който явяваха раздори бяхте Вие! След като си тръгнахте, по-скоро госпожата знаеща много... всичко си продължи напълно нормално!

  Хороскоп за 20.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
  20 ное 2019
  Последни новини