Работна група в Министерството на енергетиката ще търси изход за кризата в „Неохим“

    Работна група в Министерството на енергетиката, в която ще бъдат поканени за участие експерти и от други ресорни министерства с отношение по проблема, и представителите на четирите синдиката, действащи в торовия завод „Неохим“АД, ще търсят изход за кризата в димитровградското предприятие. Та ще заработи до края на месеца.

    Вчера в торовия завод, който е един от най-големите на Балканите, работниците излязоха на протест с предупреждение за постепенния залез на предприятието през последните две години заради високите цени на газа и сумите, които се плащат за квотите за вредни емисии. Предупредиха за масовите съкращения в завода в резултат на това и поискаха пряка намеса на премиера. По данни на синдикатите в момента в „Неохим“ работят около 750-800 души, а от началото на годината са съкратени или са се пенсионирали, но на тяхно място няма назначени нови хора около 150 работници.

    Заради създалата се ситуация днес на място в завода пристигна заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той разговаря с ръководството на „Неохим“, а по-късно имаше среща и с представителите на синдикатите.

    Синдикалните лидери отново показаха през зам.-министър Станков, приетата вчера декларация, в която предупреждават, че ако не се вземат бързи и адекватни мерки, ще продължат протестните действия. Настояването е за намаляване на природния газ с 30% и сваляне на ставките за въглеродните емисии.

    Според министър Станчев, проведеният диалог днес е бил градивен. Той посочи, че от 2015 година досега държавата е намалила с над 8 млн. лв. разходите на дружеството за ток.

    „Основните две теми в момента при тях са цената на газа и цената на емисиите, които трябва да заплащат. Действията, които сме предприели в насока за цената на газа са, че от началото на годината сме внесли над 300 млн.куб.м газ от друг доставчик, извън доставките на „Газпром експорт“. Тези количества, внесени чрез терминалите за втечнен газ, ни помогнаха, въпреки повишаването на цената на долара и тази на петролните деривати, да задържим цената на газа стабилна, а не да я повишаваме. В момента изграждаме и стотици километри нови газопроводи с шанс да се даде възможност нови доставчици да имат достъп до нашия пазар.“, посочи заместник-министърът на енергетиката. Той припомни, че от началото на 2020 година ще започне функционирането на Газова борса, на която тези доставчици да могат да продават газ, което ще доведе до конкурентни цени и по-добри условия. Платформата ще е отворена за компании от цял свят.

    Заместник-министър Станков показа и справка от данни на ЕК, според която България е в топ 3 за последното тримесечие на ниска цена на газа за индустрията.

    Във връзка с темата за вредните емисии, зам.-министър Станков отбеляза, че за 2013 и 2014 година държавата е предоставила по съответните европейски документи над 90 % от квотите за вредни емисии на „Неохим“ безплатно, а от 2015 до 2018 година са предоставени безвъзмездно приблизително 75 % от квотите, от които дружеството се нуждае.

    В крайна сметка обаче стана ясно, че до края на годината няма да има промяна в цената на природния газ. Причината е, че тя се определя от ДКЕВР, с възможност за корекции на три месеца.

    Синдикалните лидери в „Неохим“ от “АХА“, Независимия синдикат, „Защита“ и „Подкрепа“ излязоха не напълно удовлетворени от срещата. Те заявиха, че в крайна сметка дори и да има добра воля, няма конкретни резултати по исканията им.

    Дори и да няма възможност за бърза реакция по двете основни теми поставени на масата-цената на газа и сумите за въглеродните емисии, те смятат, че държавата може да се намеси с други механизми, за да облекчи ситуацията в „Неохим“. Една от тях би могла да е например да се коригира цената от 500 хил.лв. на месец за такса“тръба“, която се плаща от предприятието на Булгаргаз“ само за доставката. „Щом като не може да се действа с големи стъпки, могат да се направят малки, но ефективни.“, категорични са синдикатите.

    „Колко ще се свърши, какво и кога, предстои да се види. Дойдоха да успокоят напрежението, дадоха ни да разберем, че е възможно след Нова година да има възможност за намаляване на цената на газа, но нищо повече няма конкретно. Благодарни сме, че дойдоха на срещата, но сега вече искаме и конкретни действия, не само нещата да останат в сферата на пожеланията и добрите намерения“, посочи Хубен Хубенов, синдикален лидер на „АХА“.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Са
      Салата "Домати с колци"
      7 0
      18:57, 11 окт 2019
      Лицемерието си има нов коронован цар, той и шофьор.
    • 2
      Ст
      Станимир Стоев
      7 -1
      20:42, 11 окт 2019
      Колеги не се притеснявайте, вече съм избрал фирмите за рязане на завода.
    • 3
      Ма
      МАНГО
      8 -2
      22:17, 11 окт 2019
      В колониалните държави производство не трябва да има - само консумация!
      Гарантирано от всички правителства след 1989г.
      • Ku
        kuma lisa
        9 -1
        08:36, 12 окт 2019
        От 2009 година -- бойковизма ще се напише в учебниците по история като най-голямото предателство и разруха във всички свери на Родината --- накратко : Просвета , Здравеопазване и Индустрия --така един прост , болен и безработен народ се управлява много лесно ТОЙ Е ПОСТАВЕН НА КОЛЕНЕ И СЕ МАНИПУЛИРА !!! Както ни изкомандва евразийския съюз и бр.американци , това правим и стремително вървим към ДЪНОТО ! Ако няма Революция и преврат , нямаме шанс и бъдеще , разбрахте ли скъпи сънародници ??????????
    • 4
      Ди
      димитров от сот
      7 -4
      08:36, 12 окт 2019
      Най-добре е да го затворят,достатъчно ни трови през годините,а и димитрови се наядоха достатъчно,така че нека всичко да приключва.В сота имам място за достатъчно хора.
      • Ед
        Един от Димитровград
        6 -1
        09:08, 12 окт 2019
        Не само те, и другите около тях. Не разбрах защо другите акционери си мълчат и гледат как се източва завода
    • 5
      Ko
      kovo
      0 0
      12:48, 16 окт 2019
      Сега изберете малкия Димитров за Кмет и отново рода им ще е добре.
    • 6
      До
      До всички "компетентни"
      0 0
      14:02, 8 ное 2019
      Хора, не искам да ВИ обиждам, но нямате никакво количество сиво вещество в главите. Злобата и завистта погубват човека, а българинът притежава и двете качества. Значи, никой от Вас не си дава сметка, че в този завод работят повече от 700 души, които взимат по 1500-1700 лв. заплата. Никой не си дава сметка, че, ако тези хора отидат да работят в СОТ-а или в някоя друга мизерна частна фирма, семействата им ще затънат в борчове и ще умрат от глад. Никой от Вас не си дава сметка, че този завод е единственият представител на индустрията в общината, че плаща стотици хиляди левове данъци на тази община, че подпомага редица благотворителни инициативи. Вас Ви интересува само колко печелили Димитрови. Ами, ид**ти такива, ще печелят, защото са умни хора. Вие като сте прости, ще злобеете! Вземете направете нещо стойностно с живота си и спрете с Вашите "компетентни" анализи, защото си отиваме като нация. И ще останат тук само про**и хора, които лесно се манипулират.
    Последни новини