Чаши от палмови листа и торбички от нишесте показаха на фермерското изложение в Смолян, "топят" се за 21 дни

    Близо 20 производители на земеделски продукти от региона на Родопите представиха днес своята продукция по време на второто поред издание на Фермерския пазар. Инициативата се организира в рамките на международното туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона”, което се откри днес в Родопския драматичен театър в Смолян, със съдействието на Областна дирекция на фонд „Земеделия“ .

    „С това искаме да покажем, че храната и местните продукти са важна и неделима част от туристическите атракции в Родопите“, каза областният управител на Смолян Недялко Славов.

    На щандовете на местните фермери присъстваха основно млечни продукти-сирене и кашкавал, както и яйца, мед, картофи и фасул. Интерес предизвикаха консервирани горски плодове, гъби, сладка от бели череши, планински билки и лечебни растения за чай. Имаше представители и на местните занаяти-битови съдове от дърво и бъклици, както и плетива. Екопродукцията предизвика интереса на посетителите на туристическата борса, хората купуваха- основно сирене и кашкавал, гостите от вътрешността на страната се спряха и пред щанда със Смилянски фасул, но повечето коментираха, че цените са доста по-високи от тези на пазара със същото качество. Цената на буркан мед стартираше от 12 лева, килограм Смилянски фасул също се търгуваше по 12 лева. Не по-достъпни бяха и цените на млечните продукти, но пък производителите наблегнаха на екологичното им качество.

    Иновативна технология за еко опаковки, произведени от растителни продукти, беше сред най-интересните продукти на изложението. На щанда бяха представени чаши за кафе, съдове за хранене и найлонови торбички, които по нищо не отстъпват на вид на тези от пластмаса, дори бяха в пъти с по-красив дизайн и оформление. Разликата е, че са произведени от нишесте и са напълно безвредни за природата и човешкото здраве.

    Пенко Малинов и Христо Видев са управители на фирмата производител за България, която предлага иновативна гама продукти-чаши, купи, вилички, кутии, сламки и торбички. Те са направени от палмови листа, захарна тръстика, от царевично и картофено нишесте-нещо ново за България, но изключително полезно -както за природата, така и за човека. Всички тези еко артикули са компостируеми, абсолютно безвредни за човешкото здраве и се разграждат за три месеца.

    Видимо чашата прилича на пластмаса, но тя е от царевично нишесте.

    „Компаниите ни вече от десетина години са на пазара в Европа и се вижда положителна нагласа точно в тази насока-за биоразградими опаковки, това е бъдещето, всички виждаме накъде върви света и трябва да се замислим в опазване на природата, както и за нас като здраве. Обикновената пластмаса се прави от нефтени продукти, а те са вредни за здравето, докато царевичното нишесте не е. На ден милиони хора пият кафе-тези, които произвеждаме са направени -външния слой е от картон, произведен от контролирани насаждения на гори, а вътрешният слой е направен от царевично нишесте и е изключително устойчива.“, обяснява Малинов и допълва, че обикновените чашки са с найлон вътре, който не може да се рециклира, защото е смесен картон с найлон. „Това нещо отива в депото, заравя се в почвата и остава стотици там.“

    Цените на дребно като цяло са по-високи за опаковките и кутиите за храна, но пък торбичка от нишесте е 0.12 лв., докато полиетиленовите в търговската мрежа са 0.10лв.

    Себестойността на тези продукти е по-висока, но качеството е много по-добро от обикновените, всяко нещо се прави от различни суровини, не е както масовата пластмаса от нефт, където обемите и количествата са много по-големи. „Тук- за да се извлече екстракта от нишестето- отнема повече време, но пък при изработката не се изразходват толкова вредни емисии и това е двойната полза-не замърсява природата и не е вреден отпадъка, който се изхвърля.“, обясни още Пенко Малинов.

    По думите му в момента се изграждат компостируеми станции в цяла България, по европейска програма, която субсидира общините, като дава пример с Пловдив, където около града се строят три такива и идеята е да се събира разделно боклука-както стъклото, така и картона, а този отпадък може да се смеси с растенията, с хранителни отпадъци, компостира се и до три месеца се разгражда, защото червеите и микроорганизмите се хранят с такъв вид опаковки, всичко това става на тор и се използва за торене на почвата.

    Малинов обясни, че компанията производител участва в изложението в Смолян, за да се популяризира екологичната кауза. „Ние искаме да стигне до повече хора, да покажем, че има алтернатива на опаковките, които се разграждат 200-300 години, а трябва да помислим за бъдещето и за здравето.“

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини