Обръщение на галено име, отключвало агресия в арестувания за убийството легионер /видео/

    Заподозреният за убийството на фелдшера от Орешник легионер Иван Пачелиев ставал агресивен, когато към него съселяните му се обръщали на галено име и му казвали „Ванчо“ или „Ваньо“. „Аз съм Иван!“ отсичал в такива случаи той. А поведението му ставало, като на обиден по ранг човек, описват местните хора.

    Съселяните му разказват за случай преди месеци, в който при обръщение на галено той дори опрял пистолет в главата на мъж от Орешник. От стреса човекът по-късно починал.

    За тази реакция на бившия легионер от Френския легион, разказа и съседът на убития фелдшер - Николай Тингев-Кобрата.

    Часове след като вече се знаеше, че спецчастите са завардили дома на 37-годишния легионер, като основен заподозрян за убийството на 72-годишния медик - Димитър Факиров, той все още не можеше да повярва, че най-лошото се е случило. Не можеше да си обясни, защо са посегнали на живота му. Разказа, че фелдшерът, който е зет в тяхното село, е родом от Устрем. Обслужвал хората в Орешник след като се пенсионирал от служба в мина „Устрем“. Каза, че бил добър човек и на всички помагал. Затова и не вярва между него и легионера да е имало стар конфликт, който сега евентуално да е ескалирал.

    Виждал е Пачелиев за последен път преди два дни, търсел от него работа - да реже дърва, с това си изкарвал прехраната.

    За разлика от много от съселяните си, които разказват, че се страхували от Пачелиев, дори го отбягвали на улицата, Кобрата признава, че не се е страхувал, но също и описва странното държание на моменти на легионера. „Аз по принцип не се страхувам. Но тези легионери не трябва да ги има. Обучават ги в специални умения, странни хора. Не му ли кажеш цялото име - става агресивен.“

    Пачелиев живее в родната си къща, която е към края на селото сам. За него единствено от време на време се грижи леля му Станка Динкова. Днес жената беше в дома си на село, но категорично отказа да коментира настроенията на близкия си. Каза, че го виждала рядко - от седмица на седмица и отрече днес да го е срещала.

    Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов посочи, че в МВР не е имало сигнали за агресия от страна на Иван Пачелиев от местното население. След като домът му бил заварден днес, той се е предал без никакво оказване на съпротива.

    „Колегите психолози разговаряха с него и сравнително бързо, без да е употребена никаква сила, той е арестуван от екипи на Специлизирания отряд за борба с тероризма, след като се е предал. Станало е извън къщата.“, посочи комисар Иванов. Стана ясно още, че след залавянето му Пачелиев не бил особено комуникативен с разследващите.

    Името на Иван Пачелиев нашумя за първи път преди година и половина, когато той се беше барикадирал в дома си. Направи го, защото беше издирван по разследване за закани за убийство срещу израелския посланик. Тогава той беше изведен от спецчастите на МВР. Беше изправен на съд и пуснат под парична гаранция. В негова подкрепа тогава дори беше събрана подписка от хора от селото и Тополовград, те събраха и пари, за да му платят гаранцията.

    От тогава са се провеждали профилактични беседи с него, отбеляза шефът на Главна дирекция “Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски. Той уточни, че Пачелиев е бил задържан през декември 2018 година в столицата по образувано досъдебно производство за закана за убийство към длъжностни лица. Делото по този случай приключва до седмица, обяви окръжният прокурор Дойчин Дойчев.

    В селото днес се говори, че Пачелиев бил с наранена ръка. Затова и вероятно е бил в здравната служба при доктора. Има свидетел, който го е видял да излиза от сградата. Възможно е при манипулацията да е изпитал някаква болка и въпреки, че неговият праг на поносимост на болка е доста висок, именно това да е отключило някакви спомени от легионерската служба и да е довело до жестоката агресия.

    „Към този момент това, което имаме като информация, е, че лицето е напълно дееспособно и носи наказателна отговорност“, допълни Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

    В късния следобед днес все още се правеха огледи на мястото на убийството - в здравната служба и на къщата на заподозрения за извършител, които са на две пресечки разстояние. Властите посочиха, че все още няма яснота за точния мотив на престъплението. Тепърва и патоанатомът ще се произнесе за причината за настъпването на смъртта на фелдшера.

    По неофициална информация обаче възрастният медик бил открит в кабинета в здравната служба с разбита глава и множество прободни рани по цялото тяло.

    По случая е образувано досъдебно производство по специалния състав на чл. 116, ал. 2 от НК за убийство на медицинско лице при изпълнение на служебните задължения. „Мястото, където е намерена жертвата и първоначалните данни ни дават основание да предполагаме, че е възможно смъртта да е причинена по повод изпълненията му на служебните задължения“, посочи прокурор Дойчев. За това престъпление законът предвижда от 20 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Jo
      John
      1 -1
      16:17, 9 окт 2019
      май човека е на няколко ракийки!
    Последни новини