Ученици от СУ „П.Р.Славейков“ участваха в глобалното обучение „Виждам те. Виждаш ме.“

Изображение 1 от 3

    Над 50 деца от четвърти и пети клас участваха в демонстрация с камион по програма за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя

    Над 50 деца се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата. Обучениетоза безопасна интеракция между велосипедисти и камионисе проведе в СУ „Петко Рачов Славейков“ в гр. Кърджали. Учениците бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат.

    С основните правила за безопасно движение на велосипедистите в обучението на децата се включи младши автоконтрольорът от сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР-КърджалиРосен Пеев. Той постави специален акцент върху изискването на закона подрастващите до 12 години да се движат с велосипеди по тротоара, като внимават за безопасността на пешеходците. Възрастовата група над 12 години управлява велосипеди на пътното платно, най-вдясно по посоката на движение. Аудиторията научи кои са сигналите, които се подават при извършване на маневри, какви защитни средства са задължителни при придвижване с велосипеди.

     За миналата 2018 г. са загинали 21 велосипедисти, а ранените са 393.

    „От началото на годината до 30.09.2019 год.при пътнотранспортни произшествия са загинали 15 и са ранени 290 велосипедисти на територията на цялата страна.За Кърджали – един загинал и трима ранени“, съобщи Росен Пеев.

    “Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен отГлавна дирекция “Национална полиция”.

    „За нас е важно децата да бъдат информирани и тази информация да им я поднесем по един интересен за тях начин. Когато се качат в камиона, те сами виждат, че автомобилът има 6 огледала и въпреки това видимостта на велосипедите до кабината на водача е с известно затруднение. Така децата разбират много ясно къде не трябва да се позиционират. Безопасното движение е споделена отговорност от всички.“, коментира маркетинг мениджърът на Транспрес Милица Цветкова.

    До момента обучения като част от кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“ са проведени в редица училища в страната. През новатаучебна година организаторите продължават кампанията в Кърджали, Свищов и Добрич.

    Кърджали бг  вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини