Професор постави два световни рекорда в играта Elite Dangerous с... математика

Преподавателят по компютърни науки Кевин Хамлен от Тексаския университет постигна два световни рекорда в играта Elite Dangerous. За целта той използва решение на математически проблем, преподаван на студенти в неговите лекции.

В популярния космически симулатор професорът оптимизира маршрута на пътуване от 22 хиляди светлинни години: от системата Sol, разположена на Земята, до най-отдалечената човешка колония – системата Colonia.

Хамлен разработва уникална версия на алгоритъма, която реализира галактическата карта под формата на ориентиран (насочен) граф. Благодарение на това професорът успява да определи най-оптималния маршрут и „чупи” световния рекорд.

„Мислех, че би било интересно да видя колко добре мога да използвам науката за решаване на този проблем. След като изтеглих данните от звездната карта, написах компютърен код, за да търся оптималните траектории на полета и след това летях по маршрута, който той откри”, сподели Хамлен пред UT Dallas Magazine.

За разработката на кода професорът е изразходвал около четири часа. Използвайки новия алгоритъм, Хамлен успява да достигне крайната точка за 1 час 38 минути и 11 секунди, с което подобрява предишния рекорд с повече от 12 минути.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини