Каракачанов: Македонските политици на маса са добри българи, но иначе увъртат

Познавам македонските политици - на маса са добри българи, но като дойде въпрос да вземат решение, започват да увъртат - "много е сложно, как да кажа, че имаме обща история". Те са като българските политици - извън ефира се разбират много добре, а пред обществото се карат.

Това заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пред bTV по повод обсъждането на българската позиция за кандидатурата на Северна Македония за членство в ЕС. В понеделник на заседание при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония.

 

Припомняме, позицията на Каракачанов бе, че оглавяваната от него партия ВМРО напуска управлението, ако страната ни подкрепи Северна Македония за членство в ЕС.

Имаме много лостове, моето предложение беше да използваме най-дебелия лост, да кажем - не започваме преговори, докато не признаете историята, заяви Каракачанов. Нашите коалиционни партньори търсят по-гъвкав период. Не сме дали ултиматум, поясни той. Ще предложа още 2 варианта, каза Каракачанов. Когато дойде време да ги обсъждаме в правителството, ще говорим пак. Винаги съм имал ясна позиция, не си сменям позициите.

Лидерът на ВМРО даде пример с преговорния процес и отношенията Словения-Хърватска. При кандидатурата на Хърватия, Словения каза - да, принципно започва процедурата за членство, но първото междуправителствено заседание ще бъде, когато се започне изпълнение на конкретни условия.

Задължително да защитим историята и достойнството си. Да защитим хората, които са там и имат българско национално самосъзнание, призова Каракачанов.

Той изтъкна един от спорните моменти в работата на българо-македонската комисия - за народността на Гоце Делчев. Делчев дойде в българското военно училище, след което стана учител. Представяте ли си подобен спор между Австрия и Германия, Гърция и Кипър - спор имат ли имат ли обща история, общ език, даде пример Каракачанов за нивото на нужните уточнения между двете държави.

Стига с тази югокоминтерновска политика, призова Каракачанов. Македония е в най-сериозната демографска криза - 30% не се владее от държавата. Той даде пример, че преди години македонските учени са тръгнали към Античната македонска история, а сега са се отрекли от нея.

Когато говориш с чужденец, по-лесно може да си поставиш условията. Когато говориш с брат си е по-трудно, обясни спецификата на преговорите той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини