6 °C

Средно месечно по 132 души в областта са работили по програми за заетост и обучение

В програми за заетост и обучение - работилите лица от  началото на годината средно месечно са 132.Това съобщиха от Бюрото по труда в Кърджали.

По Национална програма „Активиране на неактивни лица" през м.юли  са регистрирани в ДБТ като безработни 10 неактивни лица, а от началото на годината 131 лица в резултат от реализация на програмата.

Други програми, по които бюрата по труда от областта имат сключени договори с работодатели и се реализират са:

- Програма „Старт на кариерата" - по Програмата са включени общо 27 лица.

- Национална програма „Асистенти на хора с трайни увреждания" – работили  28 лица - в дейност „личен асистент”- 25 лица и в дейност „помощник възпитател”-3 лица.

- Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания - работили са 13 лица.

- Национална програма „Помощ за пенсиониране“ – работили са 11 лица.

- Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица - работили са 19 лица.

- Регионална програма за обучение и заетост –включени 79 лица.

По мерки за насърчаване на заетостта са работили 85 лица.

Най-предпочитаните от работодателите са преференциите:

- по чл.36, ал.1 от ЗНЗ за безработни младежи до 29 год. възраст - работили са 12 лица;

- по чл.50 от ЗНЗ за първите пет разкрити работни места от работодател – микропредприятие – работили са 11 лица;

- по чл.51, ал.1 от ЗНЗ - насърчаване на работодателите да наемат безработни лица с непрекъснато поддържана регистрация не по-малко от 6 месеца, безработни до 24 год., с основно и по-ниско образование и над 50 г. – работили са 12 лица;

- по чл.51, ал.2 от ЗНЗ - насърчаване на работодателите да разкриват работни места за наемане на безработни лица с трайни увреждания - работили са 4 лица;

- по чл.52 – за лица с трайни увреждания, вкл. военноинвалиди - работили са 3 лица; 

- по чл.53а - за самотни родители (осиновители) с деца до 5-годишна възраст - работили са 11 лица;

- по чл.55а от ЗНЗ за безработни над 55-год. възраст – работили са 17 лица;

- по чл.55в от ЗНЗ за продължително безработни лица – работили са 12 лица.

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 24.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
24 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
24 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
24 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
24 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
24 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
24 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
24 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
24 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
24 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
24 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
24 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
24 яну 2020
Последни новини