Фестивалът на Терлика протече под мотото "Заедно в радостите,заедно в трудностите"

Изображение 1 от 3

    С много емоции премина 14-тият фестивал на терлика, който тази година се проведе в Енчец с участието на 8 селски кметства от района. „Този фестивал се превърна в знаков за региона празник – каза при откриването Радост Николаева от Арт движение Кръг. – Има го в десетки публикации и сайтове, наши и чужди. Има го в програмите на Министерството на културата. Има го в мечтите на местните деца и в спомените артистите от света, които са участвали в летните програмив Дъждовница.Има го в сърцата на нашите изселници от Турция, които са гостували тук по време на различните издания.”

    Тази година програмата започна още сутринта в Кърджали с поглед назад към 2015 г., когато 11 одрински фотографи участваха във фестивала на терлика с изложбата „22 майстори – 22 съдби” и показаха историите на 22-ма майстори на занаяти от Кърджалийско. За няколко часа изложбата върху стативи в градинката пред община Кърджали беше разгледана и коментирана от стотици граждани, които дори познаваха историите на някои от майсторите на фотографиите. На открито в Енчец бяха аранжирани още две експозиции – на Джейсън ДеБоз от Калифорния „Аз бях в Източните Родопи” (артрезидент в Дъждовница от 9 август до 9 септември т.г.) и дебютната изложба на 18-годишния ученик и фотограф от Енчец Шабан Младенов „Кърджали, моя любов” с кадри от града и селата на общината.

    Атракция на празника този път беше пренасянето на 2-метровия терлик, който от години е символ на фестивала,по пътя от Дъждовница до Енчец от група фенове, към които се присъедини и досегашната кметица на Дъждовница Гюлхаят Халил. Когато Терликът се „качи” на сцената в Енчец, стартира и фестивалната програма с участници от Кърджали, Стремци, Рани лист, Жинзифово и др. Заместник-кметицата Веселина Тихомирова развълнувано поздрави организаторите за умението да създават нови и нови радостни предизвикателства, пожела успех на сцената на всички изпълнители и подчерта, че умението да бъдем заедно на празниците е важен опит да сме заедно и в трудностите. Много аплодисменти спечелиха гостите от фолклорния ансамбъл „Изворче” от Крумовград и музикалният им ръководител гайдарят Митко Карамфилов. По време на изпълнението на 12-годишната Дилайда Ерхан от с. Жинзифово към празника се присъединаха гости от Гърция, които слязоха направо от колите си от пътя, а11-годишната Надежда Димитрова от Кърджали вдъхнови публика, участници и чуждестранни гости да се хванат на хора на открито.

    Както обикновено, голямо пано с информация за новите години през септември, посветен на Европейските дни на наследството, красеше обстановката на празника. 2019 година по Григориански календар е 6787-ма по прабългарския, а м. септември е месец Елем.2019-та е 1441 по ислямския календар „хиджра” и вече настъпи на 31 август-1 септември.2019-та е 5780 еврейска година Рош Ашана, която настъпваслед залез на29 септември по лунния календар, а Дните на наследството, които се отбелязват в цяла Европа през септември, преминаватпод надслов „Изкуства и развлечение” за 2019-та.

    На кулинарната част от празника под надслов „Шатри за приятели – гозбите на баба” всички опитаха различни местни специалитети, подготвени от баби и внучки, които освен произведенията на готварството, споделяха и някои от тайните на своето изкуство. Беше раздаден и традиционния за празника кешкек.

    Това съобщиха от Арт движение "Кръг".

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини