7 000 специалисти по здравни грижи излизат на национален протест на 7 октомври

Около 7 000 хиляди специалисти по здравни грижи от цялата страна излизат на национален протест в столицата на 7 октомври с искания ситуацията в здравеопазването да бъде подобрена.

От КНСБ настояват колективният трудов договор да стане задължителен за всички медицински специалисти, промяна в Закона за лечебните заведения за специалисти, промяна в заплатите, възможност за директни указания от Министерство на здравеопазването към представителите и бордовете на болничните дружества да подпишат колективните трудови договори и по-голям бюджет от Министерство на здравеопазването за болниците.

Това стана ясно на пресконференция на КНСБ, посветена на предстоящия национален протест на лекарите и специалистите по здравни грижи.

Националният протест на специалистите по здравни грижи ще се състои на 7 октомври, от 11 ч. на столичния площад "Независимост". Подкрепа са заявили съсловни и пациентски организации. Основните проблеми пред съсловието са ниските възнаграждения и липсата на диференцирано заплащане, недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие.

На протеста ще бъде заявено, че трябва да се намери решение на проблемите днес и то за всички. Протестната акция има за цел да предложи на законодателната, изпълнителната и местна власт да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в колективния трудов договор.

КНСБ настоява бюджетът на НЗОК за 2020 г. да бъде вдигнат с 600 млн. лв. Те ще поискат да бъде определена каква част от парите по клинични пътеки да отидат за заплащането на лекарите и медицинските специалисти. Синдикалната организация смята, че исканията на здравните специалисти могат да бъдат изпълнени в няколко стъпки още този октомври след местните избори и с новия бюджет на НЗОК за 2020 г.

"Ако бъде впрегнат конят пред каруцата, голяма част от напрежението в здравеопазването ще бъде туширано", сигурен е вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Д-р Кокалов запита как по време на предизборна обстановка един кмет обещава, че ще подобри здравеопазването, а да не може да привлича персонал и да предложи възнаграждение, което да удовлетворява и младите хора. "Ние можем да организираме да бъдат подадени масови заявления за напускане, но защо държавата да бъде поставена на колене", запита вицепрезидентът на КНСБ.

Ако бъдат изпълнени тези законодателни промени, Кокалов е сигурен, че исканията на здравните специалисти ще бъдат изпълнени.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че на 12 май 2018 г. на Световния ден на сестрите в София Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи свика първия митинг, на който присъстваха близо 5 000 души и бяха заявени исканията на специалистите по здравни грижи. Повече от година всички ние чуваме и виждаме продължаващите вълнения в сектора, защото исканията за увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи не са изпълнени навсякъде, посочи Димитров.

Тогава на протеста на масата на преговорите в здравния отрасъл синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа" договориха нивата на заплащането - 900 лева заплата за медицински специалист и 1 200 начална заплата за лекар. Към настоящия момент изпълнението върви не с тези темпове, които синдикалната организация е смятала.

На доста места вече са постигнати нивата в болници, в училищно и детско здравеопазване и във финансираните от Министерство на здравеопазването лечебни заведения и институции, отчете президентът на КНСБ.

"Търпението на работещите в сектора се изчерпва и е дошло време за поредния наш общ митинг-шествие, което да удари по масата, за да се случат нещата", закани се Димитров.

От своя страна председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева коментира, че Асоциацията ще изпълнява тяхната политика за натиск върху управляващите за уважение исканията на здравните специалисти.

Ние ще упражним всички възможни действия за натиск, за да се случи това, което искаме - спазване на колективния трудов договор и неговото разширяване, увеличение на възнаграждението с две минимални заплати, да бъде дадена законодателна възможност на общините да дофинансират лечебните заведения, държавата да се ангажира с възможностите за продължаващите обучения на специалисти по здравни грижи. Това са основните причини, поради които лекарите протестират, защото исканията им не се изпълняват.

"Проблемите при нас ще се задълбочават, защото 1/3 от персонала е на предпенсионна възраст", посочи Василева. Тя се закани, че те ще отстояват исканията на специалистите по здравни грижи, ще продължат да ги отстояват и ако не бъдат изпълнени, няма да носят никаква отговорност за българското здравеопазване.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини