Общинският съвет на Кърджали се отчете за мандата си, съветниците се снимаха за спомен

Изображение 1 от 5

    Дна последното си заседание за мандата Общинският съвет прие отчет за своята работа.Пред 39 от общо 41 съветници анализ за дейността на местния парламент представи неговия председател Раиф Мустафа.На заключителната сесия присъстваха дванадесетокласници от СУ"П.Р.Славейков".

    Общински съвет – Кърджали е конституиран на 10.11.2015г.  и се състои от 41 общински съветници, със сформирани  4 групи общински съветници  с ръководители: г-н Мухаррем Мухаррем – ПП”ДПС”, г-н Огнян Иванов – ПП”ГЕРБ”, г-н  Милко Багдасаров – ПП”БСП” и г-н Радослав Милев ПП”Реформаторски бок”.

    Общинският съвет започна пълноценно работа през месец февруари 2016 г.,подчерта Раиф Мустафа.

                Той посочи,че с цел по-голяма прозрачност в работата на съвета и решаване проблемите на нашите граждани през този мандат Общинския съвет избра  двама заместник - председатели: г-н Юсеин Ахмед и г-н Кадир Мустафов.

                 

    За отчетният период Общинския съвет е провел 48 открити заседания, като 3 от тях са тържествени по случай „21-ви октомври Ден на гр.Кърджали”.  

    Общинският съвет, поради липса на кворум  има само едно  провалено заседание, свикано от Областния управител.

    Общинският съвет е обсъдил и приел общо 1021 броя решения:

    - 298 решения през 2016 г.;

    - 252 решения през 2017 г.;

    - 268 решения през 2018 г.;

    - 203 решения до месец август 2019 г.;

      

                Структурата на разгледаните и приети  решения по тази класификация дава пълна представа как са реализирани тези правомощия.

    Общинска собственост и стопански дейности – 346
    Териториално развитие, архитектура, строителство и опазване на околната среда – 191
    Образование, култура, здравеопазване, социални дейности, спорт, туризъм  - 131
    Финансово-счетоводно осигуряване – 105
    Стратегическо планиране и управление на проекти – 105
    Общински съвет – 94
    Административно, правно и информационно осигуряване – 49

               

    С цел осигуряване на ефективна помощ на Общинския съвет при приемането на решения от различните области на потребностите на населението от общината   са сформирани  11  Постоянни комисии,  7 временни комисии, 2 работни и 3 комисии с постоянен статут.

                Динамична и ползотворна беше работата на Постоянните комисии през отчетния период. Председателският съвет е провел   44 заседания, а  Постоянните комисии са провели общо 503 заседания,  на които са приети 1927 становища.

                        

    Поради липса на необходимо мнозинство,  Общинския  съвет  през отчетния период не е приел  5 решения, а именно: Решение №97/ 07.04.2016 г.; Решение №223/16.09.2016 г.; Решение № 38/28.02.2019 г.; Решение № 39/28.02.2019 г. и  Решение № 48/28.02.2019 г.

    През месец април 2017 г. се учреди  17 членен Обществен съвет  с  ръководител г-н М. Миланов и  заместник-ръководители   г-н Расим Муса и г-н Ангел Бакалов.  Общественият съвет е помощен консултативен орган към Общинския съвет при обсъждане на въпроси от неговата компетентност и служи, като постоянна форма на диалог между граждани и управляващи.

    В деловодството на Общинския съвет за периода са постъпили  1257 преписки от граждани, физически и юридически лица, общински съветници и институции. Съгласно правомощията си като орган на местното самоуправление са предприети конкретни действия,  за голяма част от преписките, а друга част са все още в ход на изпълнение.

    Съгласно изискванията на чл.24, ал.1, т.9 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и неговите комисии общинските съветници  са подали 230 броя уведомления за неучастие в работата на съвета.

    Ежемесечно Общинският съвет отпуска еднократни парични помощи на тежко болни лица, като за периода са отпуснати средства на  369  лица на обща стойност  157 600 лв.,  средства на 44 семейства и лица с репродуктивни проблеми на стойност  88 000 лв.,отбеляза председателят на местния парламент.

    С решения на Общинския  съвет са  отпуснати персонални пенсии на 6 деца сираци.

    Общинският съвет е дал съгласие  Президента на Република България да опрости задължение  на едно лице към ТД НАП, поради недобро здравословно и финансово състояние.

    Отпусната е еднократна парична помощ на 6 семейства по параграф 42-14 „Обещетения и помощи по решение на Общинския съвет” в размер на 11 240 хил.лв.

                 През 2016 г. се  даде съгласие да се отпусне еднократна парична помощ на Община Хитрино   в размер на 5 хил.лв., за  възстановяване  на нанесените материални щети  от трагедията. Общинските съветници в израз на съпричастност към жителите на Община Хитрино също дариха  сума в размер на 5 хил.лв.

    През месец декември 2018 г. общинските съветници  направиха благотворителната инициатива, като дариха част от възнагражденията си за нуждите на  Неврологично отделение към МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски", за закупуване на медицинско оборудване.  

    През 2019 г. се  даде съгласие   Община Кърджали да подпомогне с парично дарение в размер на 5 хил. лв.   за изграждането на параклис на „Св.Пророк Илия” гр.Кърджали.

    Във връзка с постигнати високи спортни постижения и класирането на „ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ АРДА КЪРДЖАЛИ 1924” АД  в Първа професионална лига на българския футбол, през 2019 г. Общинския съвет даде съгласие да се изплати  парична награда в размер на 100 хил. лв.

    Раиф Мустафа припомни,че по случай „21-ви октомври Деня на Кърджали” Общинския съвет е удостоил със званието „Почетен гражданин на Община Кърджали”,  следните наши видни личности:   г-жа Таня Гогова - заслужил майстор на спорта,  г-н Джемил Реджеб - многократен републикански шампион по свободна борба,   г-н  Динко Атанасов /посмъртно/ - изтъкнат спортист по волейбол, треньор и спортен деятел, Д-р Атанас Дафовски /посмъртно/ -     за изключителния му принос за развитието на съвременното здравеопазване в Източните Родопи и издигане на престижа на болницата като водещо медицинско заведение в Област Кърджали и г-н Ахмед   Осман -      за изключителния му принос за класирането на ”Професионален футболен клуб Арда Кърджали 1924”  в Първа професионална лига, сред елита на българския футбол и издигане на престижа на Община Кърджали.

    През 2019 г. Общинския съвет удостои   с почетен знак  на Община Кърджали:

    -   „ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ АРДА КЪРДЖАЛИ 1924”, за постигнати високи професионални успехи и включване в Първа професионална лига на българския футбол.

    - г-жа Асина Тенева Янчева – Йержабкова по случай 80 – годишния й юбилей и за изключителните й изяви в областта на театралното изкуство на национално и местно ниво.

    За периода Общинския съвет е дал съгласие за сключване на договор за сътрудничество и побратимяване с голяма Община Маниса, Р Турция,    с Община Силиври, Р Турция и с Община Сен-Жос-тен-Ноод, Брюксел,   Кралство Белгия.

    С решение на Общинската избирателна комисия бяха прекратени  предстрочно пълномощията на трима общински съветници  и   петима  кметове на кметства. 

      През отчетния период са отправени  общо 24  броя питания до кмета на общината от страна на общински съветници, на които кмета   е отговорил в законоустановения срок.  

    През периода няма оспорени решения от Кмета на общината и общински съветници.

                Областният управител е упражнил правото си на контрол върху издадените актове от Общинския съвет е върнал за ново обсъждане и е оспорил пред Административен съд – Кърджали   десет решения.

    Окръжна прокуратура – Кърджали  е внесла в Административен съд - Кърджали протест против  голяма част на приетите от Общинския съвет наредби и правилници  на Община Кърджали.

    Основният мотив за оспорването им е неспазване на  изискванията  на глава ІІІ от ЗНА, за публикуване на проекта на нормативния акт от страна на вносителя или законови промени,призна председателят на ОбС.

      

     Смятам, че този мандат дава основание на всеки един от нас да направи реална преценка на извършеното до момента и за своя принос в общия обем от работата за подобряване на местното самоуправление и развитие на Община Кърджали.  

                В заключение на направения анализ може да се каже, че през отчетния период Общинския съвет е бил последователен в целите и намеренията си за разрешаване проблемите на общината и нейните жители. Завършвам отчета с благодарност към всички колеги общински съветници за отговорността, която проявихте към работата си в интерес на жителите на Община Кърджали,посочи Раиф Мустафа.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини