Детска градина "Мир" възкръсна след две десетилетия разруха

Изображение 1 от 3

    След близо  две десетилетия разруха, днес ДГ „Мир” в Кърджали възкръсна за нов живот. Тя бе част от големия проект на общината „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” на ЕС с близо 14 милиона лева, благодарение на който напълно бяха  реновирани 5 училища в родопския град. В обновяването и реконструкцията на самата детска градина „Мир” бяха инвестирани 1,6 милиона лева.

    Малко след 10.30 часа днес двора на детското заведение се изпълни с деца, учители, директори на детски градини, граждани на Кърджали. Огласиха го детски песни и стихчета в изпълнение на възпитаниците на градината. 

    Сред публиката на тържеството бяха кметът инж. Хасан Азис, неговите заместници Веселина Тихомирова, инж. Катя Митовска, която е и ръководител на проекта, Тунджай Шюкрю, началникът на РУО Гроздан Колев, общински съветници и служители на общината. Тук бе и първата директорка на ДГ „Мир” Надежда Лилова, започнала работа през далечната 1966 година с малко над 40 деца. Тя е била ръководител на детското заведение в продължение на 24 години. Свидетел е както на построяването на ДГ „Мир”, така и на разрухата през последните 20 години. Днес през сълзи тя изрази радостта си от възкръсването на детската градина и си спомни, че в началото е било много трудно, но всички родители са оказали помощ както с труд, така и със средства – да дадат живот на детското заведение. В него първоначално са се възпитавали и отглеждали 40 деца и още толкова във двата филиала в него.

    Днес градината се посещава от повече от 150 на възраст от 2 до 7 години в яслени и градински групи, каза настоящата директорка Мая Петкова. Тя се обърна с думи на благодарност към общинското ръководство, проектантите, строителя и родителите.   

    Повече за самия проект и неговите изпълнители разказа и ръководителят му  – заместник-кметът инж. Катя Митовска. Тя изрази удовлетвореност от работата на строителя и припомни, че общината е имала проектна готовност за обновяването на детското заведение още преди 10 години, но единствено осигуряването на средствата е възпрепятствало това да се случи.

    След официалното откриване гости и родители имаха възможност да разгледат напълно обновената детска градина и новоизградената зала за спортни игри, свързана с топла връзка с основния корпус.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини