Очното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски"чества шестдесет годишен юбилей

Очното  отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”, Кърджали тази година чества своя 60-годишен юбилей. Негова  рождена  дата е 15 септември 1959 г.  

Тази година   неговата основателка – д-р Иванка Овчарова, навърши 100 години.  Името на д-р Овчарова остави трайна следа в кърджалийската болница и е синоним на професионализъм и коректност.Достойни нейни последователи като ръководители на отделението през годините са д-р Ели Узунова, д-р Кера Налбантова и д-р Ерхан Мурат, както и ординаторите д-р Н.Калайджиева, д-р А.Иванова, д-р Ив.Панайотов, д-р М.Мухчиева,д-р Милушева, д-р Мазнева.

И досега то си остава единственото място, където жителите и гостите на Кърджали могат да намерят помощ 24 часа в денонощието. Само то работи по спешност, обслужва пациентите не само от област Кърджали, но и в зоната от двете страни на границата със съседна Гърция. Апаратурата тук е на нивото на реномирани български и европейски болници – по проект за сътрудничество между МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” и  Sismanogleio General Hospital (гр. Комотини, Гърция) отделението бе оборудвано с нова апаратура. Това е безконтактен тонометър, с който бързо и качествено се измерва вътреочно налягане (основен рисков фактор за глаукома) по комфортен за пациента начин.

Операциите за катаракта (перде) са най-често извършваните

Отделението разполага с един от най- модерните апарати за катарактална хирургия – високотехнологичният робот Centurion на американската компания Alcon. При извършване на операция „роботът” се управлява от хирург, обучен за работа с него.

В Отделението се набляга и на хирургично лечение на птеригиум – „външно перде”, хордеолум – „ечемик”, всички видове операции на клепачи, включително и пластика.

Апаратът за компютърна периметрия е от най-висок клас. Той се използва активно при диагностика на глаукомата. Антиглаукомните операции се извършват при пациенти с некомпенсирана глаукома, с или без поставянето на имплант.

Катарактата (старческото перде) е най-често извършваната операция в отделението. Тук се извършват най-много такива операции в цялата кърджалийска област. Операцията е безкръвна и безшевна, а пациентът си отива вкъщи още същия ден. Няколко поредни години, в рамките на кампанията „Право на зрение”, докторите преглеждат хора в пенсионна възраст, като таргет са рисковите пациенти за катаракта и глаукома. Това са двете заболявания, които най-често причиняват слепота след възрастното население, но тази слепота може да се предотврати. Последните такива прегледи се извършиха в пенсионерски клуб „Млади сърца”, където пациентите изслушаха кратка лекция на тема „Катаракта и глаукома”.

Детско здраве

Лекарите от отделението отделят голяма  част от своето време за детски прегледи. За това им помага портативният авторефрактометър – апарат, който може да установи диоптрите от разстояние, без да докосва детето. Прегледът протича под формата на игра и е много забавен за най-малките пациенти. Благодарение на този уред отделението проведе безплатни профилактични прегледи за „мързеливо око“ в детските градини в Кърджали.

Екипът на отделението днес

работи в колаборация с дългогодишния национален консултант по очни болести и член на националния експертен съвет -  проф. д-р Ива Петкова и офталмохирургът  - д-р Андрей Маринов. Това дава възможност на лекарите да обменят опит с най-добрите специалисти в страната.

Началник на очно отделение е д-р Ерхан Мурат. Той  от дълги години се занимава с катарактална хирургия. На професионализма му   се доверяват хиляди пациенти.

В очно отделение работят  д-р Ерай Дурмуш – специалист по  очни болести и д-р Кристина Бонева – специализант по очни болести.

Неизменна част от екипа на отделението са медицинските сестри. Те са истински професионалисти в грижите за пациентите. Спецификата на работата им ги прави изключително ценни за лекарите и неслучайно те ги наричат „дясната им ръка”.

И не на последно място ще отбележим и хората, които се грижат болните да се чувстват „като у дома си”, а именно санитарите в очно отделение. Трудолюбиви и вежливи, те винаги са на разположение на болните .

                                          Това съобщиха от    Болничен пресцентър

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини