Революция в "Хоризонт" - смениха директора, свалят от ефир Силвия Великова

Резки рокади в Програма "Хоризонт" на БНР предприе новото ръководство на радиото. Само за ден програмата осъмна с нов директор и с отнет ресор на един от знаковите си журналисти - Силвия Великова, която вече няма да е и водещ на предаване. 

Старият директор Ивайло Савов е пенсиониран с решение на Управителния съвет. Мотивът е, че Савов е придобил право на пенсия. Неговото място като изпълняващ длъжността директор на "Хоризонт" ще заеме досегашният ѝ главен редактор Николай Кръстев. Той ще е на поста до избор на нов директор.

Смяната не е неочаквана. За нея новият генерален директор на БНР Светослав Костов обяви, че се очаква, но не сега, а след изборите - около Нова година. Не се посочва защо решението е взето по-рано. По информация на OFFNews Ивайло Савов не е бил съгласен с готвените промени и е пенсиониран по-рано от планираното.

Смяната на директора съвпада с друг трус в редакцията на "Хоризонт" - на дългогодишния съдебен репортер и водещ Силвия Великова е съобщено, че вече няма да отговаря за съдебния ресор. Новината съобщи Полина Паунова от "Свободна Европа". Съобщено било, че Великова ще бъде командирована в Стара Загора да обучава екипи.

По информация на OFFNews тази рокада е отдавна замисляна и не дошла изненадващо. От известно време насам новото ръководство споделяло мнението, че темите често се развиват едностранчиво, а гостите са едни и същи и не предлагат различни гледни точки. Същата критика имало и към предаването на Великова, за която се коментирало, че превърнала радиото в "протестърска медия" и това отблъсквало някои слушатели.

По този повод и.д. директорът имал пререкания с Великова и с Петър Волгин, добавиха хората, с които OFFNews разговаря. Предаването на Волгин днес завърши с Let It Be.

Ръководството на БНР изказва благодарност на Ивайло Савов за дългогодишния му труд в националната медия, се казва в съобщение, изпратено от дирекция "Протокол" на БНР.

Това е поредната смяна на хора на ключови позиции в Радиото след идването на Костов. Според източници на OFFNews предстои и смяна на директора на Програма "Христо Ботев". С позицията си се разделя и шефът на репортерите Дани Късовска, която сама е взела това решение. Уволнени от радиото няма, подчертават нашите източници.

Новините на "Хоризонт" са с най-високо доверие сред аудиторията, показват редовно социологическите сондажи. Затова управлението на програмата се смята за лакмус за журналистическата независимост в радиото. Отнемането на ключовия съдебен ресор на Великова идва в момент, в който предстои избор на нов главен прокурор.

Единствената причина Великова повече да не води "Преди всички" и да не отразява съдебната система като репортер, е, че по длъжностна характеристика е старши редактор в програма "Хоризонт", коментира генералният директор на БНР Светослав Костов пред "Свободна Европа".

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Mp
    mp
    2 0
    20:53, 12 сеп 2019
    Много голям страх тресе трите прасета.
  • 2
    Хи
    Хихон
    2 0
    22:54, 12 сеп 2019
    Неудобните ги гонят! Мотивите тук са смешни - просто не отговарят на политиката на ГЕРБ - казват истините, не са лизачи! Предстоят още чистки след БНР и БНТ! Първата буква вече да несе чете "българска/о", а "бойково"..
Последни новини