Великобритания ще изпадне в хаос, ако напусне ЕС без споразумение

Има сериозни опасения, че Великобритания ще изпадне в хаос, ако напусне ЕС без споразумение. Брекзит без сделка може да доведе до скок на цените на храните и горивата, прекъсване на доставките на лекарства и нарушаване на обществения ред по улиците на Обединеното кралство.

Това се посочва в секретни документи, които са публикувани в сряда от правителството след натиск от депутатите, пише "Гардиън".

Документ от пет страници представя плана на правителството при операция Yellowhammer - план на кабинета при сценарий Брекзит без сделка. Съдържанието на документа е подобно на плана, разкрит от "Сънди таймс" през август, който беше отхвърлен от правителството като остарял.

Новият документ представя "най-неблагоприятния сценарий".

В понеделник вечерта Камарата на общините прокара предложение с искане да се публикуват документите, голяма част от които изтекоха в публичното пространство през август.

При Брекзит без сделка също има голяма риск от забавяния по границата, тъй като 85% от тежкотоварните автомобили, пресичащи Английския канал, може да не са готови за новия френски митнически режим. Ситуацията може да продължи до три месеца. Камионите могат да бъдат принудени да чакат на границата между ден и половина и два дни и половина.

Липсата на лекарства носи риск от разпространение на заболявания.

Ще бъдат намалени доставките на някои видове хранителни продукти, което може да доведе до покачване на цените.

Също се предупреждава за риск от протести и контрапротести по улиците на Острова, което също може да ангажира огромен полицейски ресурс. Не се изключва и нарушаване на обществения ред, както и напрежение.

Документите също очертават потенциално влияние върху трансграничните финансови услуги и споделяне на информация между службите.

Не се изключват и значителния забавяния по границата на Гибралтар с Испания.

Признава се, че вероятно ще има някакъв вид връщане на "твърда" граница с Ирландия, въпреки че Обединеното кралство няма да налага проверки.

Има очаквания, че някои компании могат да се преместят, за да избегнат митата, а други ще бъдат принудени да отделят по-големи разходи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини