17 °C

КНСБ презентира мобилно приложение за анонимни сигнили срещу некоректни работдатели

Изображение 1 от 2

  Смолян е 22-та по ред област, в която КНСБ провежда пресконференция и разполага мобилен център, за да предостави информация за вредите от сивата икономика, както и новото мобилно приложение, през което хората могат да подават сигнали като клиенти и като работници.
  Най-страшното е не да те уволнят, а да работиш без трудов договор, коментира Тодор Капитанов. Когато го уволнят, човек може да се регистрира в Бюрото по труда, да получи обезщетения, болнични, майчински. Ако работи и не е на трудов договор, човек не може получава обезщетения, не му са изплащани социални осигуровки и др. социални придобивки. Т.е. освен да остане без работа, човек може и да дължи пари, отбеляза националния секретар на КНСБ.
  Как стоят нещата в Смолян? При средна заплата 902 лв., колкото е тя през последното тримесечие, ако работи без трудов договор, човек губи 4 802 лв. под формата на майчински за целия период от 280 дни. За евентуални болнични за период от 10 г. може да загуби 2 421 лв. Обезщетенията за безработица, изчислени еднократно, са 2 386 лв. За пенсия – 51 342 лв. се губят за период от 22 г. Общата сметка показва загуба от 61 000 лв., ако човек работи 22 г. на тази заплата и тя не се е увеличавала.
  След преглеждане на Фейсбук групите за регион Смолян, от синдикатът установиха, че това е социалните мрежи са среда, в която най-често се обявяват почасови работни места, без трудов договор, на които хората се отзовават. А глобата за работодател, несключил трудов договор е от 1500 до 15 хил. лв., на длъжностното лице, допуснало това да случи, глобата е 1000 – 10 хил. лв.
  Сивата икономика в България е 21 %, което е равно на 23 млрд. лв. По данни на Международната организация на труда неформалната заетост в България е в размер на 15,9%. Това нарежда България в Топ 5 сред страните от Източна Европа с най-висок процент на неформална заетост. За сравнения средният процент за ЕС е 11,6%, в Полша е 38%, Румъния – 28,9%, в Словакия – 16,7% и в Русия – 35,9%. Тези притеснителни данни са провокирали КНСБ в партньорство с Инспекцията по труда, НАП, Комисия за защита на потребителите, партньорите – Синдикатите в земеделието, в леката промишленост – шивашкия сектор, в строителството и Асоциацията на лицензираните автосервизи, да направят кампанията “Сивото убива”. То убива първо нашите права и нашите доходи и буквално ни убива на пътя, защото всеки автосервиз, който извърши некачествена услуга или с некачествени части, застрашава живота ни на пътя.
  Мобилнoто приложение VOX KNSB е безплатна услуга, която позволява на всеки да подаде сигнал до КНСБ, а оттам и до всички държавни структури за нередности на работното му място или в търговски обекти. Анонимността на подалите сигнала е гарантирана, само администраторите на КНСБ разполагат с данните на лицето. Сигналите стигат до голяма група от хора, те могат да ги подкрепят, споделят или да следят какво се случва с решенията на проблема.
  От 9 юли до сега мобилното приложение е изтеглено от над 10 хил. потребители, подадени са около 50 сигнала, като 85 % са за нарушени правоотношения.
   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
  20.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
  20.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
  20.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
  20.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
  20.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
  20.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  20.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  20.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
  20.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
  20.09.2019
  Последни новини