Първият учебен ден за първокласниците в Кърджали-първи сблъсък със социалното разслоение

Първият учебен ден за първокласниците в Кърджали е и първи сблъсък със социалното разслоение.Тогава децата имат възможност да покажат закупените от родителите си раници и учебни пособия. Докато за едни те са в рамките на няколко десетки лева, за други са стотици. В дните преди 15 септември родители са окупирали книжарници за да набавят на първокласниците си необходимото за първия учебен ден.

  Очаква се в област Кърджали за първи път училищния праг да прекрачат около 950 ученика. Това са прогнозни данни. Точния брой ще стане ясен на 16 септември. Това сподели пред Кърджали бг вести началника на Регионалния инспекторат по образованието Гроздан Колев.

  По голямата част от първокласниците в областта по традиция ползват полагащата им се от Социални грижи помощ от 250 лв.

   Най-неотложна и най-скъпа е раницата. Едни си купуват от китайските магазини. Други показват маркови за над 120 лева.

Пособията също са за бедни и богати. Има моливи по 18 стотинки от магазините за левче и такива за лев. Цената на боичките на „отличниците” достига до 50 лева. Варират и цените на тетрадките.

  Обикновено учителите се опитват да регулират това разслоение, диктувайки единни стандарти. Това обаче не се получава. Родители ходят до „Джъмбо”,само и само да вземат нещо по-различно за децата си. Някои дори са склонни и дават по 260 лева за чин на първокласника в дома, където да учи уроците си. Подобен разход е непосилен за болшинството майки и бащи на първокласници.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини