400 ръчно приготвени баници за гостите на фестивала "Бъдеще с традиции"в Кърджали

С изпълнение на оркестър „101 каба гайди“ беше открит фестивала „Бъдеще с традиции – Кърджали 2019“.

Приветствия към гостите и жителите на Кърджали отправиха председателят на НС Цвета Караянчева, министърът на туризма Николина Ангелкова и областният управител Никола Чанев.

„За да усетиш Родопа планина, трябва да чуеш родопската песен, която се пее от сърце, родопската гайда , която запалва пожар от чувства и да опиташ родопската баница“, каза председателят на НС Цвета Караянчева. „Да отворим душите си и да се забавляваме“, призова Караянчева, дошлите на фестивала.

„Събития като този феустивал правят града все по-предпочитан, показват гостоприемството на кърджалийци“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя завърши приветствието си с цитат от Иван Вазов, който гласи: „Който не е видял Родопите, той не е видял България“.

Фестивалът беше открит официално от областният управител Никола Чанев, който благодари за организацията и съдействието на председателя на НС Цвета Караянчева, министъра на туризма Николина Ангелкова, на Камарата на занаятчиите в Кърджали, на фолклорните състави, откликнали на поканата да участват , на 7-те общини, които се включиха във фестивала.

След официалните речи, които дадоха началото на фестивала „Бъдеще с традиции – Кърджали 2019“, последва своеобразно фолклорно надиграване. Пет са съставите, които участват в него. Сред тях има гостуващи формации от Хасково.

В тазгодишното издание на фестивала отново са включени дейности, свързани с българския бит и култура.

Над 400 са само ръчно приготвените баници и други кулинарни изкушения, характерни за родопската кухня. Те са разположени на щандове на всички общини в област Кърджали. Продават се срещу символичната цена от 1 лев. Средствата се събрат за благотворителни каузи.

Има още алея на занаятите, Арт инсталация „В царството на билките“, Фотокът „Стълби към традициите“,  две фотоизложби: „Кърджали преди и сега“ и „Кърджали – земя на слънцето“.

Арда нюз

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини