Медии: Спас Русев с руски пари купува мобилен оператор в Румъния

Deutsche Telekom (DT) получи одобрение от румънското правителство да продаде своя дял в Telekom Romania Communications на Orange, съобщава местният уебсайт за бизнес новини Economica, позовавайки се на източници в компанията.

Според информацията Шрини Гопалан, член на борда на DT, се е срещнал миналата седмица с министъра на комуникациите в Букурещ Александру Петреску, за да обсъди сделката, която се очаква да бъде сключена през следващите седмици.

DT притежава 54.01% дял в Telekom Romania Communications (по-рано RomTelecom) чрез гръцкия телеком OTE, докато румънското правителство чрез Министерството на съобщенията и информационното общество (MCSI) контролира останалите 45,99%.

В отделна сделка се очаква DT да продаде румънския си мобилен филиал Telekom Romania Mobile Communications на българския бизнесмен Спас Русев. За него се твърди, че е подкрепен от руски инвестиционни фондове.

Telekom Romania Mobile Communications (преименуван от Cosmote Romania през септември 2014 г.) е собственост на OTE (70.00%), а останалата част се държи от Telekom Romania Communications.

Ако подобна сделка наистина се случи, мажоритарният собственик на Виваком ще стане сериозен фактор в телекомуникациите на Балканите. В началото на май т. г. Спас Русев в партньорство с бизнесмена Елвин Гури придоби Telekom Albania за 50 млн. евро. Продавачът и там бе гръцката OTE Group, която е контролирана от германската Deutsche Telekom.

Още тогава бе обявено, че Русев има намерение да навлезе на пазара и в други държави, от които Deutsche Telekom планира да се оттегли.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини