Плащат обезщетенията за загубите от АЧС. Стопаните смятат, че избиването е геноцид

От днес започва изплащането на еднократната помощ за щетите от африканската чума към дребните стопани.

По 300 лева на стопанство ще бъдат компенсациите  в 21 области в страната, включително и в Хасковска, съобщиха от БАБХ.

Право на обезщетението имат стопанствата в 20-километровите санитарни зони, който бяха определени около индустриалните ферми. В Хасковска област има една такава-в с. Клокотница, но някои от населените места на региона попаднаха също в санитани зони заради огнища или наличие на големи ферми в Стара Загора и Ямбол.

Тепърва кметовете трябва да обявят датите и часовете, по време на които стопаните да могат да получат средствата.

Областите, в които ще стартира изплащането са Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София град, София област, Търговище, Шумен и Хасково. В някои от общините в тези области изплащането ще продължи в дните и след 2 септември. Плащания няма да се извършват единствено в област Кърджали, тъй като там няма подадени заявления за обезщетения.

От крайните списъци, които кметовете на населени места трябваше да попадат за броя на отглежданите животни в личните стопанства в региона на Хаскво, стана ясно, че в 1542 обекта са се гледали общо 2739 прасета. Голяма част от животните са ликвидирани.

Там където е имало повече от пет прасета в двор, обезщетението също ще е 300 лв., тъй като по закон тове е таванът за отглеждане  в личните стопанства.

Мярката за ликвидиране на прасетата от „заден двор” беше наложена и в региони, като Хасково, където няма случай на чума, но има големи свинефеми.

Според повечето от хората, участвали в анкетата на Haskovo.net  по темата, избиването в личните стопанства е геноцид, дор и то да е доброволно. Анкетата не е представителна, но дава възможност да се проследи нагласата на хората.

На въпроса „Правилна ли е мярката за избиването на дворните прасета и в районите, където няма чума, за да се спре разпространението на болестта?”, от гласувалите 332 души, 54,5 %  /181 души/ смятат, че тя е геноцид спрямо дребните стопани.  Не е правилна, защото държавата е трябвало да вземе мерките за превенция против навлизаето на боластта у нас отдавна, смятат мнозина-22,9 % -76 души от участвалите  в допитването. Че мерките са адекватни и зибването е наложително, за да се спре разпространението на зарата и те трябва да се спазват, щом така са преценили експертите, е мнението на 17,2 % от гласувалите, или 57 души. „Правилата трябва да са еднакви за всички” е мнение на 18 души или 5,4 % от всички гласували.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    От ГЕРБ се тестваха сега с прасетата - напълно нелогично съсирапване на обикновените хора, а няма реакция. Какъв е извода - още може да се вземе от този робски народ. Винетки, тол системи, раздрънкани магистрали, нескопосано саниране, паспорти на коли, сгради,крави. Забрана на селското стопанство - прасета, овце. Забрана на гъбарството. Внос на талибани, на генно модифицирани растение, на палмово масло. КАКВО ЛИ СА НИ ПОДГОТВИЛИ ЗА УТРЕ?
    • Аз
      аз
      0 0
      08:23, 3 сеп 2019
      По-голяма глупост не успя ли да измислиш
  • 2
    Ре
    Реформатор- лаладжия
    8 -2
    14:26, 1 сеп 2019
    Какво са ни приготвили трябва да каже най големият талибан
  • 3
    87
    870979 Железния Светилник
    5 0
    19:38, 1 сеп 2019
    Еврика ,
    Значи ако Индустриалния Свинарник в Клокотница изгори или се взриви ....
    Свинете от ГРОБ и ДПС ,
    Няма да избиват прасетата на Хората :))
Последни новини