15 °C

Движението за права и свободи плати новите учебници по турски език,отпечатва ги престижно издателство

Движението за права и свободи  плати новите учебници по турски език за училищата в България. Тиражът е съобразен със заявените от школата  потребности. Както Кърджали бг вести първи оповести пълен набор от нови учебници по турски език от 1 до 7 клас влиза в училищата благодарение на Парламентарната група на ДПС. Наесен децата от турски произход получават необходимите за изучаване на майчин език нови пособия. Учебниците са плод на упорит труд на група ентусиазирани преподаватели, получили подкрепата на Министерството на образованието.

Учебниците са отпечатани в авторитетното издателство „Фабер“ от Велико Търново. Издателството е второто в класацията на брой издадени книги в страната с общо над  3200 заглавия. Над 60 от тях са на турски език.

„Издателството ни е профилирано основно в публикуването на академични заглавия. По-малко работим в сферата на средното и основно образование." Това сподели за Кърджали бг вести собственикът на издателството Нейко Генчев. Генчев посочи, че в листата на „Фабер“ има издания на почти всички европейски езици. Що се отнася до помагала за малцинствата, такива има отпечатани освен за турското, и за ромското малцинство. Всички тези учебници и помагала са одобрени от Министерството на образованието, подчерта Нейко Генчев.

Ще припомним, че именно „Фабер“ преведе и отпечата на турски език книгата „Мостът“ на журналиста Георги Кулов, посветена на комшулука между християни и мюсюлмани в Източните Родопи. На „Фабер“ дължим и публикуването на две много ценни изследвания за Кърджалийско, дело на историкът Вълчо Златилов: „Българи и турци въстават срещу Ньойския диктат/1919-1923 г./„и „Разбойничеството в Източните Родопи/1918-1941 г./”.

 Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Аа
  ааа
  12 -3
  09:30, 24 авг 2019
  А данъците на мюфтийството не плати!
 • 2
  Уч
  уча се
  4 -5
  12:28, 24 авг 2019
  Само, че кой ще учи от тези учебници? В РБ живеят хора, които са нито турци, нито българи, ако питате защо, защото не знаят нито турски, нито български. Това се постигна с помоща на същите "доброжелатели", тоест ДПС. Предизборен ход да спечелят електората "Ето вижте само ние мислим за вас.". Турците от нашата мила родина, са настоящите и бъдещи бели роби на Европа. Харчат се пари, а желаещи няма и няма директор, който да разреши това обучение. Всичко е демагогия.
  • Юс
   Юсуф
   8 -2
   09:37, 25 авг 2019
   Аз съм турчин ! Моите деца ще си учат майчиния език!
 • 3
  Na
  Nazım Hikmet / Назъм Хикмет
  0 0
  21:21, 25 авг 2019
  Аз също съм турчин и мойте деца ще учат майчиния език в училище, а до българския е задължителен защото живеем в България и трябва да знаме езика също!!!
  От език глава не боли.

Хороскоп за 21.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
21.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
21.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
21.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
21.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
21.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
21.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
21.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
21.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
21.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
21.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
21.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
21.09.2019
Последни новини