Експерт: АЕЦ "Белене" е компрометирана и този факт се прикрива

Изтича срокът за подаване на заявления за реализация на проекта АЕЦ "Белене". Днес ще стане ясно кои са кандидатите за строежа на втора атомна електроцентрала в България.

Очаква се оферти да подадат американската "Дженеръл Електрик", китайска, корейска и френска компания. Миналата седмица руската "Росатом" препотвърди желанието си за участие в проекта.

Пред БНТ, енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че не очаква реакция от страна на Европейската комисия заради това. Според нея, реализацията на идеята за втора атомна е гаранция за енергийната сигурност на страната. А изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" ще стане факт до една година. 

Притеснителен е факта, че няма европейска компания, която да участва в конкурса за стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене", каза експертът по безопасност на ядрените централи проф. Георги Касчиев в "Тази сутрин".

Той уточни, че преди 11 години, когато беше обявен първият конкурс за стратегически инвеститор, са участвали поне девет известни енергийни компании от Европа.

"Тогава в отговор на мой критичен анализ НЕК отговори, че наличието на толкова много енергийни компании показва, че проектът е добър и печеливш. Всичко се разпадна и сега, ако следваме логиката на НЕК -  проектът не е перспективен", заяви Касчиев.

Експертът заяви, че е тревожен още фактът, че не участват частни компании. По думите му, това показва, че проектът не е печеливш.

"Вероятно ще участват само държавни компании и то от страни извън ЕС като Русия и Китай, които разглеждат проекта като геополитически. Включването на страни извън Съюза в ядрените дейности е чувствителен въпрос и изисква силно доказване. На всичко отгоре, той не се одобрява от европейската комисия", допълни Касчиев.

Ядреният експерт посочи, че не вярва проектът да се реализира.

Той каза още, че очаква Русия и Китай да обединят предложенията си в процеса на преговори. "Ще използват ситуацията, за да извиват ръце и да получат значителни отстъпки, макар нашите управляващи да твърдят, че няма да има държавни гаранции", заяви енергетикът.

Проф. Георги Касчиев изрази съмнение, че площадката на АЕЦ "Белене" е компрометирана и този факт се прикрива.

"За мен е рискова. От управляващите никой няма понятие от ядрени рискове и как се предотвратяват. През 1983 г. руската страна е предложила площадката да бъде изоставена", допълни той.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини