Община Кърджали тегли заем от 3,5 млн.лв.за съфинансиране на образователната инфраструктура

Община Кърджали тегли заем от 3,5 млн.лв.за съфинансиране на проекта за образователната инфраструктура. Общината кандидатства пред фонд ФЛАГ за кредит. Фондът е специализиран във финансиране на проекти на общините, чийто основни грантове идват от европейските фондове.Това стана възможно след като днес 37 съветници подкрепиха предложението на кмета инж.Хасан Азис да се тегли заема.
 В изложението си пред общинските съветници градоначалникът заяви:От месец октомври  2017 г. Община Кърджали изпълнява Договор за ПБФП BG016RFOP001-1.021-0001-С01, проект “Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”,  на стойност – 13 863 049,07 лв. Този договор се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., като част от Инвестиционна програма за реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. Кърджали /ИПГВР/ 2014-2020 г., одобрената по Приоритетна ос 1 - "Устойчиво и интегрирано градско развитие" на ОП "Региони в растеж", която е на обща стойност  21 048 163,28 лв.”.
Финансовите средства необходими за изпълнението на горепосоченият договори не могат да се осигурят от Бюджета на Община Кърджали. За да осигури изпълнението на този проект Община Кърджали ще кандидатства за кредит от ФЛАГ ЕАД –гр. София.
Кредитът ще повлияе върху бюджета на Община Кърджали чрез плащанията на лихвите прогнозен размер от  11 018 лв. Погасяване на кредита ще се извърши в рамките на 12 месеца в зависимост от плащанията от страна на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж” 2014 – 2020 г.,подчерта градоначалникът.
 Кметът подчерта,че предложението му е преминало през обществено обсъждане,както изисква закона и решение на местния парламент.
Общинският съвет на Община Кърджали реши: Община Кърджали да сключи договор за кредит с „Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ” ЕАД, по силата на който да поеме краткосрочен общински дълг с цел реализацията на проект: „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”.Максималеният размер на дълга да бъде 3 442 658 (три милиона четиристотин четиридесет и две хиляди шестстотин петдесет и осем лева);Валута на дълга да бъде в лева ;той да бъде краткосрочен дълг, поет с договор за общински заем;срокът на погасяване да бъде до 12  месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване.Максимален лихвен процентда бъде шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка от 4.083 %,решиха още народните избраници.Те гласуваха също да бъде учреден залог върху вземанията.
Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини