Сезон на загадките по Viasat History

Сезон на загадките по Viasat History
Всеки делничен ден от вторник, 13 август, в 23:15 ч.

Viasat History стартира нови документални поредици през август, за да разкаже истории, за които преди не се е чувало, не се е споменавало или са били смятани за изгубени в миналото.

Живите мъртви на Помпей
Вторник, 13 август, в 23:15 ч. 

Брой епизоди: 1 x 60 мин. Година: 2018

Осемдесет и шестте гипсови отливки на жертвите на изригването на Везувий в Помпей са археологическо доказателство, единствено по рода си в света. Те са били създадени през 1863 г., благодарение на революционна технология, въведена от археолога Карло Фиорели, но много от отливките са сериозно пострадали през годините. Професор Джанкарло Наполи оглавява екип, който има за цел да реставрира крехките отливки.

Това е особено сложна задача, тъй като операцията включва възстановяване на органична материя (човешки кости), вградени в неорганична материя (гипс), но реставрирането предлага възможност на историците и антрополозите да научат повече за последните мигове на Помпей и неговите граждани. Благодарение на живо въображение и съвременна медицинска технология, жертвите на опустошителното изрригване в Помпей са върнати отново към живот.

Тайните на мъртвите
Започва в сряда, 14 август, в 23:15 ч.

Сезон: 2. Брой епизоди: 2 x 60 мин. Година: 2017

В първия епизод, "Костите на Крейвън стрийт", оглеждаме останките на най-малко десет души, сред които няколко деца, които са били открити в мазето на лондонската резиденция на Бенджамин Франклин, и са накарали хората да се запитат дали основателят на САЩ е имал тъмна страна. Много от костите са били прецизно срязани и пробити.

Във втория епизод, "Тъмната зима на Джеймстаун", екип от археолози разкопава територията на ранна американска колония и открива нещо изненадващо - останки от млада жена, които датират от 1609 г., погребана в изкоп за боклук. Тя е била една от ранните заселници, изпратени от Англия в Джеймстаун.

Индианците поухатан са искали да прогонят заселниците и са убивали всеки, който е излизал от форта, за да събере припаси.

Епични жени воини - Викингите
Неделя, 18 август, 22:00 ч.

Брой епизоди: 1 x 60 мин. Година: 2018

Историците са вярвали в продължение на векове, че всички викингски воини, без изключение, са били мъже. Никога не е било открито физическо доказателство за наличието на жени воини, докато малкият шведски остров Бьорко не издава невероятна тайна. На острова е бил разположен търговският град Бирка. Извън градските стени са открити повече от 4000 гроба, но един от тях - отбелязан с огромен паметник и разположен точно пред главната порта на градската охрана, се е отличавал от останалите. Под паметника е открит каменен гроб на велик викингски воин, погребан с два коня, щитове, меч, брадва, стрели с метални върхове и копия.

Повече от 100 години след първоначалното откритие, екип от шведски генетици и археолози, под ръководството на Шарлот Хенденщирна-Йонсон доказва, че тялото на воина всъщност е женско.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини