Родната къща на Наим Сюлейманоглу се руши, Хасан Тахиров подхваща инициатива за превръщането й в музей

    Родната къща на Наим Сюлейманоглу се руши безвъзвратно. Заедно с нея под напора на времето рухват още няколко къщи в малка махаличка на момчилградското село Птичар. И всичко това на фона на показен интерес към паметта на великия шампион, демонстриран след неговата смърт.

      Хасан Тахиров, председател на Българската асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти подема инициативата за превръщането на родната къща на Наим Сюлейманоглу в музей. Той е инициатор за създаването на Инициативен комитет, който да събере средства за реставрирането в автентичния вид на дома на шампиона. Тахиров предлага той да бъде възстановен  заедно с рушащите се къщи около него и да се оформи своеобразен етнографски комплекс, представящ родопски бит от началото на 20 век. Тахиров също така смята, че ще се намерят дарители,които ще подпомогнат да се направи и пътя до махаличката.

    Уважението към един герой започва от родния му дом, от там започва историята му, подчертава Хасан Тахиров. Той  е категоричен, че трябва да се възстанови всичко-от мегданчето, на което е играл Наим до кладенеца, от който е пил вода. Бих искал да видя негов паметник , изобразяващ го на годините , на които ни напусна. Да седи замислен пред дома си, както обичаше да прави, когато дойде в България, подчерта Хасан Тахиров. Той споделя,че Наим обичал да му гостува. Идвал изненадващо, без да го предупреди. Сядал в двора и се усамотявал, любувайки се на природата. Тихо и незабележимо.

       Великият шампион бе забравен приживе и в Турция и в България. Той обаче е знакова фигура, символ на приятелство между двете страни, смята Хасан Тахиров. Той подчерта за Кърджали бг вести, че Наим Сюлейманоглу винаги се е стремял да помага на България. Той успява да издейства от турските власти, забранени за износ шафранови луковици, за да се развие този поминък в Родината му.

      Хасан Тахиров призовава земляците на Наим, неговите съотборници, спортната общественост, общественици, представители на бизнеса да се обединят около благородната кауза за реставрирането на родната му махаличка и дом. Смятам, че ще откликнат най-добрите реставратори в страната. Ще ангажираме и Националния институт за недвижимо културно наследство в София, категоричен е Тахиров.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Кю
      Кюмуров
      8 -10
      11:13, 3 авг 2019
      Да правим паметници на предатели и агресори. Това са новите ни ценности. След като направихме паметник на американския пилот, хвърлил бомби над София, паметник на рейгън, сега и на предалия тези, които го създадоха. Иначе и до сега щеше да пасе козите в Птичар.
      • 21
        21
        4 -5
        19:59, 3 авг 2019
        На кюмур да станеш дано ., те хората знаят кои са предателите ., 1300г, хора не станахте ,та сега ли да сте
    • 2
      М.
      М. К.
      5 -3
      20:58, 3 авг 2019
      Бре, бре, музей... Някой иска да усвои някакви парички... Ами неговият род е изоставил тая къща, бе! Щото там вече няма поминък! Успехите на Наум Шаламанов (като такъв е записан в състезанията) са благодарение на НРБ и Абаджиев! Успехите му са в спиртното училище и залите, не къщурката, където на ваканциите е брал тютюн, ксто всичките турчета в Родопите..

    Още новини

    Последни новини