Защо прокуратурата разпространи доказателства от разследването срещу "ТАД Груп"?

Темата коментират адвокатът Марин Марковски и юристът Марин Киров

„Ниското доверие в институциите благоприятства изкривяването на информацията. Защо беше показан част от доказателствения материал, ние не можем да знаем. Някой от седмици се опитва да ни обеди, че прокуратурата действа без доказателства и атакува конкретна фирма. Формира се неправителствен сектор, който иска да обвърже този случай с един по-мащабен сценарий, който да се отнесе до въпроси за протести през есента. Прокуратурата отговори малко извънредно. Времето ще покаже дали този отговор на институцията е правилен”. Така юристът Марин Киров коментира решението на прокуратурата да разпространи част от доказателствата, събрани по делото за хакерската атака срещу НАП.

Според него ситуацията се политизира.

„Всеки един политически акт на прокуратура, съд, следствие е неправомерие, безмислен и опасен. Когато се преценява дали нещо е правилно, или не, оценките са две. Едната е морална, другата е правна. Законът е това правило, без което обществото не може да живее нормално. Досега не се е случвало прокуратурата да изнесе доказателства публично, за да обеди обществото, че е права. Това обаче е нередно. Когато една авторитетна институция направи нещо подобно, това означава, че тя убеждава хората, че даден човек е извършил престъпление. Опасно е, защото тези доказателства не са достатъчни. Според конституцията всеки е невинен до доказване на противното. Нарушаването на конституционната норма не е цивилизовано”, коментира адвокатът Марин Марковски.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ив
    Иван
    5 -1
    09:47, 2 авг 2019
    O sancta simplicitas!

    Във Фейсбук групите вече започна публичния линч на "престъпниците от Бивол". За броени дни станахме свидетели на следното:
    1.) Прокуратурата, която уж няма право да изнася следствени тайни, съвсем безпардонно и постоянно "потвърждава" в медиите "факти" пряко свързани със следствието!
    2.) Държавно обвинение наруши правните норми, като изнесе информация по същината на разследването още преди неговото приключване!
    Единствената цел на тези изявления е да предизвикат обществото да признае Биволъ за виновни преди съда. Преди дори да има официално обвинение! Тази присъда от своя страна ще окаже обществен натиск върху самия съд и когато се сдобият с vox populi - вече нищо не може да ги спре! Но понеже тия "доказателства" няма как да издържат дори и в българския съд, се гони обществената присъда чрез засилена медийна атака. Иначе мълчаливата прокуратура, напоследък страда от неистовото желание да споделя всяко свое действие с народа и да "потвърждава" всевъзможни "факти"! Празните думи, поднесени като "официални потвърждения", нямат НИКАКВА СТОЙНОСТ! Те стават "официални" само като бъдат НАПИСАНИ в обвинителния акт!
    Но това не ни пречи да "блеснем с прозорливост" и при ЛИПСА НА ОБВИНЕНИЕ, въоръжени само с една гола заповед за разследване да раздаваме присъди. Но нека продължим нататък:
    3.) Преди няколко дни от плокуратурата "официално потвърдиха" обвинения в рекет при липса на рекетирани.
    4.) Вчера "официално потвърдиха" и доказаха, че са хакнати сървъри на пръскачки, дето щели да дестабилизират държавата...?! 😂😂😂😂😂
    4.) Днес "официално потвърдиха", че такъв сървър ИЗОБЩО НЯМА, а там къде имало пръскачки, те били с ръчни кранчета, което ги уличава в 100 процентова ЛЪЖА!!!
    В заключение:
    TAD Group е последната цел на това обвинение. Те са просто средство, с което прокуратурата да се доберат до работата и информацията на Бивол. През последните няколко дни прокуратурата се доказа като най-смешната, неработеща, лъжеща, заблуждаваща и обвиняваща БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА в националните медии институция! Всяко нейно "изявление" е всъщност нелепо, изсмукано от пръстите обвинение! Ще бъде ли в нарушение на следствената тайна, ако ни покажат доказателствата за хакнатия сървър?
    Аз лично съм особено заинтересована от механизма КАК точно са ДОКАЗАНИ "престъпните намерения" на TAD Group да напръска политиците с вода и да "дестабилизира държавата" КАТО СЪРВЪР ИЗОБЩО НЯМА! ИСКАМ ДА ВИДЯ ГО ВИДЯ ТОВА СЛЕДСТВИЕ!!!
    И за капак на целия този цирк и на това "бухалково правосъдие" се намериха поддръжници на безумните обвинения срещу "Бивол"?! Знаете ли откъде са думите "О, свещенна простота!" Така възкликнал Ян Хус на кладата, когато видял една старица да добавя сноп съчки към разгарящия се огън. Само че в случая кладада е обща един ден всички ще се пържите на нея!
    Ще цитирам Мартин Нимьолер, известен противник на нацизма:
    "Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист. Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ. Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз. Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин. Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори."
    МЪЛЧЕТЕ СИ И ВИЕ, или още по-добре - ЛИНЧУВАЙТЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!!!
  • 2
    Ми
    Мина
    0 -2
    21:27, 4 авг 2019
    Много бързо забравихте,че " биволите " оклепаха държавата ни , че се избиват журналисти заради политическите им убеждения - случая с Виктория. Тези само търсят повод , за да предизвикат криза , която да свали правителството.Ясни са ми.Само че правителството ще си го свалям аз , ако реша,че не става.Не понасям разни хрантутници като тях и като Христо Иванов да ме стуткат.
Последни новини