Нов социален проект стартира в Ардино

Встъпителна конференция по проект „Социални грижи в домашна среда за лица от уязвими групи в община Ардино чрез СНЦ „МИГ Ардино-Джебел” се проведе в заседателната зала на общината. На нея присъстваха ръководството на община Ардино начело с кмета Ресми Мурад и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бяха още директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ в Ардино Зюлфие Ибрямова, кметове на населени места, граждани.
С кратка презентация бяха посочени целите и основните дейности по настоящия проект. Стойността на проекта е 119 980.00 лв., като 85 % се осигурява от Европейския социален фонд и 15% от националния бюджет.Осъществява се с финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г. чрез Водено от общностите местно развити , Процедура BG05М9ОР001-2.020 „Грижи в дома на територията на МИГ Ардино - Джебел”.

Проектът има за цел да подобри на достъпа на хора с увреждания и хора над 65 години в невъзможност за самообслужване до услуги за социално включване и здравеопазване. Повишаване на качеството на живот на възрастните хора над 65 години и лицата с увреждания чрез осигуряване на дългосрочна здравно-социална грижа според специфичните им потребности

Потребители на услугите ще бъдат- възрастни хора над 65 години с ограничения или в невъзможност за самообслужване, както и лица с увреждания и техните семейства.

Срокът за изпълнение на проекта е 14 месеца.Социалната услуга ще се предоставя от „Центъра за услуги в домашна среда" - Ардино. Тя ще обхваща 72 души потребители месечно в продължение на 12 месеца.Дейностите ще бъдат предоставяни от екип - назначени към „Центъра за услуги в домашна среда“ - Ардино след проведен конкурс. Ще бъдат наети следните специалисти: Социален асистент - 20 души, медицински специалисти и рехабилитатор.

Чрез социалната икономика и социалното предприемачество, ще се разрешат част от съществуващите остри проблеми, свързани с безработицата и трудовата заетост на уязвимите групи в общината.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини