21 °C

Томислав Дончев: Общественост и власти не ни съдействат, ситуацията с Африканската чума е много тежка

Заразата от Африканска чума по свинете е влезнала в промишлени свинекомплекси, ситуацията е тежка, огнищата вероятно вече са 22, а хората и властите на място не съдействат на мерките, които държавата се опитва да вземе. Това стана ясно от изявлението на ресорния вицепремиер Томислав Дончев, който днес е в Смолян за участието си в заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, което обсъжда регионалната политика след 2020 г. 

„Тежка, тежка, ситуацията е тежка, в момента имаме умъртвени около 500 животни в малки стопанства-тип "заден двор". Тук не се включват евтаназираните животни в големите животновъдни комплекси.

21 огнища по информация от вчера /б.а. 25 юли/, може да са станали 22, разбира се несравнима е ситуацията с Румъния, където са над 1500, но е тежка, за нещастие много подходящ сезон за разпространение на заразата. Вземат се радикални мерки, но един от проблемите, който имаме е, че сред обществеността, даже бих казал и сред управата в засегнатите райони, нямаме пълно съдействие. Има опити и за извеждане, и за транспортиране на животни, което означава разпространение на заразата. Затова не само МВР, мобилизирали сме сили на Българската армия и колкото е необходимо- ще бъдат мобилизирани, за да се осигурят карантинните мероприятия.“, каза Дончев и допълни, че трябва да бъдат взети всички мерки, за да се ограничи разпространението на заразата, но тя е проникнала в големи предприятия за отглеждане на свине.

„Това- от което най-много се опасявахме, е че имаме влизане на заразата в де факто промишлени свинекомплекси, което е много лошо, въпреки че там се вземат най-високите мерки за биосигурност. Въпреки това, очевидно по някакъв начин заразата е внесена.“, коментира още вицепремиерът, който днес трябваше да бъде изслушан в Народното събрание по проблема със заразата от АЧС.

Дончев уточни, че труповете на евтаназираните животни се заравят на място, тъй като всички ветеринарни специалисти са единодушни, че транспортиране на труповете на животни до екарисаж във Варна, би допринесло за разпространяване на заразата.

„Когато се определя място за заравяне на животни, това не се прави по фриволна преценка на един човек. Там при всички случаи, всички специалисти, включително и на Басейнова дирекция, трябва да одобрят мястото-без подобно одобряване не може да се извършва загробване. Има екарисаж във Варна, за съжаление всички специалисти ветеринарни лекари твърдят, че не е възможно транспортирането на животни на такова разстояние, защото означава допълнителни шансове за разпространение на заразата на стотици километри от огнищата. Затова предписаната мярка, след евтаназирането, е загробване на място.“, заключи Дончев.

Щиляна Чакърова

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ха
  Хасково
  6 0
  14:02, 26 юли 2019
  Като не сте си свършили работата ситуацията е станала тежка!И от Европа го казаха! И личните ни данни изтекоха!! Що получавате пари от данъкоплатците??? Нищо в тая държава не работи!!!Калинки навсякъде!!Писна ни от вас!!!!!!!!!!

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини