От всички страни: Правителството е отговорно за катастрофата с африканската чума

Епидемията от африканска чума по свинете предизвика критики срещу бездействието на управляващите, които повече от година не са взели мерки, за да предотвратят масовия мор сред животните. В момента огнищата на болестта пламват едно след друго. Коментари по темата публикува "Дневник":

Грета Ганева, адвокат и ловец:

Ефектите от свинската чума:

1. Унищожаване на промишленото свиневъдство - тази последица не е фатална с оглед компенсациите и възможността следващите години собствениците да възстановят производството

2. Демотивиране на хората по селата да отглеждат свине, тип "заден двор" и превръщането им в потребители - тепърва ще видим какъв ще е резултатът от притискане на българина и посягане върху домашната му храна, която ако не произведе сам, няма начин да добие.

3. Екокатастрофи, породени от загробване на унищожените животни - няма никаква прогноза или анализ относно влияние върху подпочвени води, подземни ресурси и пр.

4. Унищожаване популацията на дивите прасета за следващите десетина години. За разлика от промишленото производство естествените популации не се възстановяват лесно

5. Последицата по т. 4 е достатъчна за унищожаване на столетната традиция на българската ловна дружинка и груповият метод на ловуване, в полза на които в последните години Българският ловно-рибарски съюз с много усилия успя да удържи поривите на законодателя да прави изменения в интерес на частните ловни стопанства. Ловната традиция, умения и етика се формират и предават, но при положение, че в следващите десетина години не бъдат практикуванани, вероятно ще останат в историята (дано не съм права).

6. Демотивиране на немалка част от ловците да поддържат ловно оръжие, регистрации и билети при липса на възможност за ловуване на едър дивеч. Това поддържане поначало струва скъпо и при повечето хора компенсацията е във възможността да имат чисто месо от дивеч.

7. Намаляване броя на оръжията, с които разполагат българските граждани. Към настоящ момент ловците у нас са над 120 000 и всеки разполага с поне едно оръжие. Допускам, че повече от 2/3 от тях ще се откажат сами от това си хоби още следващата година, което ще е основание за прекратяване на Разрешението им за съхраняване и носене на оръжие.

Дали намаляването на оръжието на гражданите е целян ефект при условия на установяване на режим, може само да се спекулира.

Тома Белев, природозащитник:

Някой да обясни защо на границата с Румъния, откъдето дойде африканската чума по свинете, продължаваха да функционират на пълни обороти големи свинекомплекси с десетки хиляди свине една година след като бе ясно, че чумата няма как да бъде спряна.

Някой да обясни защо Дамян Илиев още е шеф на агенцията за безопасност на храните (БАБХ) при тази оценка на комисаря по здравеопазване и безопасност на храните.

Илиян Василев, член на УС на Центъра за балкански и черноморски изследвания:

След миналата година, когато БАБХ не успя да убие стадото в Овчарово и животните са живи и здрави, обърнах внимание на следното странно съвпадение:

В репортаж по една телевизия експерт каза - за инжекции за умъртвяване ще отидат 250 хиляди лева!, за подвижни екарисажи няколко стотин хиляди лева (сумата очевидно беше по-голяма от тази за инжекции, и то значително). И това е само в един район.

Знаете ли чии са екарисажите, знаете ли какъв е келепирът от инжекциите?

А диагнозите се правят от лаборатории на пълно подчинение на Дамян Илиев. Проби-Лаборатория-Диагноза-Присъда-Инжекции-Екарисажи - милиони в частни джобове.

Пазят големите свинеферми на големите играчи, удрят малките стопани. Постоянно вкарват в употреба заплахата за големите ферми, като основание малките да си траят.

Не твърдя, че няма чума, а само че тя може да бъде усилвана, манипулирана в частна полза.

За това лабораториите трябва да бъдат независими, защото сега референтната е подчинена на БАБХ.

КАЖИ - Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията:

Изслушайте и интервюто с еврокомисаря по безопастност на храните г-н Витянис Андрюкайтис и разочарованието му от българските власти за действията им във връзка с африканската чума по свинете. Нашите компетентни органи, в лицето на БАБХ и ресорното министерство, не са способни да се справят с превенцията, контрола и мерките за справяне със заразните болести. Това се видя съвсем ясно!

Отговорността за страшната ситуация с африканската чума по свинете трябва да се носи от правителството, министерството на земеделието и храните и контролният орган БАБХ.

Ситуацията е страшна!

Пенчо Милков, депутат от БСП:

Ще поемат ли отговорност поне този път управляващите за проблем, който беше очакван и предсказуем, който можеше да се предотврати? Ще дадат ли отговори на въпроси като:

Какви са кратковременните решения за борба с африканската чума?

Какви са дългосрочните мерки?

Как ще се подкрепят собствениците на свинефермите?

Какво ще стане с работниците във свинефермите с унищожените животни?

Как ще се защити останалата част от страната?

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини