Tesla Roadster ще има реактивни ускорители със сгъстен въздух

Вдъхновителят на Tesla Илон Мъск разкри планове за нов модел Roadster. До края на 2020 г. ще бъде тествана версията на актуализирания суперавтомобил с пакет „от SpaceX” – на него ще бъдат монтирани реактивни ускорители, работещи със сгъстен въздух.

Въпреки мудното развитие на модела Tesla Roadster, американският производител на електромобили има големи планове за него. Първите тестове с машината ще бъдат проведени през втората половина на следващата година, съобщи Electrek.

През 2018 г. Илон Маск разказа в своя профил в Twitter за възможната инсталация на дузина ускорители в колата. Те ще трябва да повишат маневреността, да намалят спирачния път, да подобрят динамичните характеристики и дори да научат електромобила как да скача. Това, което изглеждаше като шега и полет на фантазията на ексцентричния предприемач, може да стане реалност.

Според Мъск, забавянето в изпълнението на такива смели иновации се дължи на ниския приоритет в проекта за супер-автомобил. Roadster беше първият модел в гамата на Tesla, но сега компанията се фокусира върху производството на по-евтини и по-масови електрически автомобили.

Сгъстеният въздух за ускорителите ще се съхранява в композитни резервоари, разположени под задната част на кабината. Поради това, вторият ред седалки в Roadster ще отпадне.

В допълнение към „космическите” опции, следващото поколение Tesla Roadster ще бъде оборудвано с три електрически мотора, които ще позволят ускоряване до 60 мили в час (96,56 км/ч) за по-малко от две секунди. В същото време максималният пробег трябва да бъде  620 мили (997,79 км).

Първата концепция на модела за 2020 г. се появи неочаквано по време на представянето на електрическия камион Tesla Semi. Новият Roadster ще се продава за 200 хиляди долара с възможност за предварителни поръчки срещу 50 хиляди долара.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини