В Украйна се провеждат предсрочни парламентарни избори

Украинците гласуват днес на предсрочни парламентарни избори. Очаква се на тях Володимир Зеленски да повтори победата си от президентската надпревара през април, отбелязва Ройтерс.

Зеленски и новото му правителство ще трябва и да изпълнят реформите, договорени с международните дарители, за да получи Украйна нови заеми в размер за милиарди долари и за да бъде икономиката стабилна.

Според последните социологически проучвания, публикувани през седмицата, партията на Зеленски "Слуга на народа" може да получи между 44 и 52% от гласовете, посочва Франс прес. На второ място с 11-13% е благосклонната към Русия формация "Опозиционна платформа", а на трето - партията "Европейска солидарност" на предшественика на Зеленски Петро Порошенко с 8%, следвана на четвърто място от партията "Отечество" на бившата премиерка Юлия Тимошенко с 4-7%.

Новопоявилата се през май партия "Глас" на рокзвездата Святослав Вакарчук е смятана за възможен коалиционен партньор на Зеленски, в случай че той не спечели абсолютно мнозинство. Социолозите й отреждат между 4 и 7%.

Прогнозите на социолозите се отнасят само за 225 места в парламента, избирани на пропорционален принцип. Останалите 199 депутати се избират по мажоритарната система в един тур, допълва Франс прес.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини