20 °C

Откриха огромен неолитен град до Йерусалим, по-стар от Стоунхендж и пирамидите

  В близост до Йерусалим е открито гигантско селище от каменната епоха и изследователите твърдят, че това не е само най-голямото по рода си в Израел, а един от най-монументалните градове, откривани някога.

  Обширното неолитно поселение е открито в околностите на Моца на около 5 километра западно от Йерусалим. Първоначално то е основано преди повече от 10 000 години, а по време на своя пик, хилядолетие по-късно, е било оживен търговски център с около 2 000–3 000 жители, съобщава ScienceAlert.

  "Това са вероятно най-големите разкопки от този период в Близкия изток", казва археологът Лорън Дейвис от Израелското министерство на антиките, който извършва разкопките пред Ройтерс.

  Засега не знаем първоначалното име на този древен метрополис, който датира от времената преди Стоунхендж и пирамидите на Древен Египет. Разкопките продължават от 18 месеца и вече разкриват един град, който покрива около 40 хектара.

  Когато селището се появило преди около 10 500 години, то е било много по-малко, може би е заемало само един хектар, но през следващите 1500 години се превърнало в процъфтяващ градски център с големи сгради, обществени съоръжения и ритуални места.

  Удивително е, че за толкова значително древно поселение е останало скрито толкова дълго. Преди години археолозите подозирали, че под Моца може да съществува някакво неолитно селище, но мащабът на града станал очевиден едва при последните разкопки, извършени като част от проект за изграждане на магистрала в района.

  "Това е промяна на играта, мястото драстично ще промени това, което знаем за епохата на неолита", заяви един от изследователите Джейкъб Варди.

  Досега изследователите смятали, че този район е необитаем, но има логика земята да е била населена - долината, в която се намира, предлага плодородни условия, с лесен достъп до прясна вода по бреговете на река Сорек.

  Както се случва, тази зелена земя не била просто обитавана, тя осигурила условия за човешко общество с изненадващо напреднали иновации за времето.

  За разлика от подобния древен град Çatalhöyük в Турция, метрополисът Моца има удобни улички между сградите, които позволяват свободно преминаване, докато жителите на Çatalhöyük вероятно е трябвало да се катерят по стълби, за да излизат от жилищата на градските структури.

  В града са открити складове за съхранение на семена и храни, включително леща и нахут. Открити са множество такива постижения в архитектурата, строителството и градското планиране.

  Предметите на културата и занаятите, като гривни и медальони, запазени в гробниците на града и на други места, доказват, че общността е притежавала и търгувала с всякакви екзотични неща.

  "Тези дарове свидетелстват за факта, че още през този древен период жителите на това селище са имали обменни връзки с далечни места", обясняват изследователите.

  В гробниците са намерени уникални каменни предмети, изработени от неизвестен тип камък, както и предмети от обсидиан (вулканично стъкло) от Анадола и морски черупки, някои от които са донесени от Средиземно море и от Червено море.

  При разкопките са открити и кремъчни инструменти, включително стрели, използвани за лов и евентуално в сражения, плюс брадви и различни видове остриета.

  Някои от тези инструменти се използвали в селското стопанство  за отглеждането на пшеница, ечемик и боб. Освен тези култури, изследователите твърдят, че древните обитатели са се хранели с крави и прасета, и може би са първото известно общество, което прави козите домашни животни.

  Хората, които живеели в това древно място, не винаги били толкова напреднали в земеделието. Костите на погълнатите животински видове предполагат, че първите жителите на града са били ловци-събирачи, преди селището да премине към по-усъвършенстван, уседнал етап през последните няколко стотин години - развитие, което вероятно също сочи, че градът се разраствал бързо.

  Разкопките на обекта продължават и екипът казва, че тази безпрецедентна находка и всички редки, мистериозни предмети, които съдържа, тепърва ще доведат до открития.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
  19 окт 2019
  Последни новини