423 етнически турци са били въдворени в лагера „Белене” по време на т.нар.Възродителен процес

423 етнически турци са били въдворени в лагера „Белене” по време на т.нар."Възродителен процес". В затвора попадат 145 дисиденти. 314 несъгласни с асимилацията са изселени. Депортирани в чужбина са над 1000.

Тези данни изнася в книгата си „България под комунистическия режим 1944-1989” известният изследовател и бивш народен представител от СДС Стоян Райчевски. Поради големия интерес към изданието то претърпя втори тираж с помощта на авторитетните фондации „Европейска памет-Вулфила” и „Конрад Аденауер”.

  В книгата Стоян Райчевски отбелязва, че в началото на осемдесетте години на миналия век Българската комунистическа партия заменя политиката на толериране на турското население, заради износа на революция в съседна Турция и Близкия изток с политика на асимилация и принуда. Решението е взето тайно от българския народ и се осъществява пряко волята му. В т.нар.”Възродителен процес” са включени партийните активисти от средите, както на етническите турци, така и на българите мохамедани.

  Следствие на асимилацията е  и т.нар.”Голяма екскурзия”. На 29 май 1989 г. комунистическият лидер Тодор Живков обявява отварянето на границата. По 3000 души на ден преминават ГКПП „Капитан Андреево”.

 Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини