1 на 5 града по света ще претърпи невиждани до момента климатични промени

Светът е на път да претърпи драстични промени, които ще накарат градовете да наследят коренно противоположните климатични условия от места, отделечени на стотици километри, твърдят учени.

До 2050 климатичните системи на ¾ от градовете по света ще се променят в резултат на тези бързи метаморфози. Най-обезпокоителното е, че условията в над 20% от градовете няма да имат прецедент никъде по света.

Не за пръв път учените ни предупреждават, че подобни немислими промени са неизбежни.

Публикувано преди няколко месеца изследване твърди че до 2080 климатът в редица градове в Северна Америка, ще е същия като на 800 км разстояние– те ще са по-горещи и влажни, като че ли цялата страна се е преместила на юг.

Учени от Цюрихския технологичен институт сега за пръв път визуализират тези климатични промени в 520 водещи града по света.

Те решили да се осланят на оптимистичния сценарий за измененията в климата, на който ще станем свидетели дори да вземем строги мерки за ограничаването им.

Дори и при оптимистичния модел климатичните промени са в ход, а “градовете аналози” спират дъха.

До 2050 по отношение на климата Лондон ще наподобява Барселона в наши дни, Сиатъл – Сан Франциско, а Стокхолм - Будапеща.

Усещането в Париж ще е като в Канбера. Рейкявик в Исландия ще прилича на Уелингтън в Нова Зеландия.

Всички тези промени демонстрират, че времето ще става значително по-топло и влажно, особено в Северното полукълбо, като цяло в света се извършва преход към по-субтропичен климат.

В Европа летата и зимите ще станат по-топли - със среден ръст на температурите 3.5 и 4.7 градуса по Целзий съответно.

Тези промени се равняват на изместване на градовете с поне 1000 км на юг в субтропичния пояс.

Според изследването 77% от 520-те града ще станат обект на драстични промени в климатичните условия до 2050, като климатът в тях ще наподобява този в “градовете аналози”.

Но не всеки град от бъдещето си има съвременен двойник. Анализите сочат, че 22% сегашните градове по света ще предлагат безпрецедентни климатични условия несъщесвуващи в момента на Земята.

Това означава нови политически и инфраструктурни предизвикателства, пред които не сме се изправяли никога преди, и за които няма да сме подготвен

Целта на изследването, твърят учените е да обърне внимание на несъответствието между научното и общественото разбиране за климатичните промени.

Надеждите се, че ако най-после осъзнаят какво се случва с планетата в разгара на кризата с климата, хората ще вземат мерки, за да се преборят с опасните промени.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини